Niko neće da radi, a dnevnice i do 4.000 dinara: Beograđani baš lenji preko zime, mnogi propuštaju ŠANSU

Ponuda poslova je bogata, ali "onlajn" nastava uticala je na to da akademci nemaju potrebu da dolaze u Beograd

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

U zimskom periodu komunalce čeka veliki posao čišćenja snega, a iako građani mogu da pomognu i tako zarade 4.000 dnevno, retko kada ima zainteresovanih.

Čišćenje gradskih ulica od snega mnogima pada teže, omladinci koji imaju priliku da brzo zarade novac, teško se prihvataju posla, pa sav posao padne na komunalce.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Svega nekoliko studenata nam se javilo, i to za sutra. Verovatno su praznici razlog, mnogi još nisu u Beogradu. Mada, u poslednje dve godine odziv je lošiji nego pre u zimskim mesecima kada padne sneg”, kažu u Omladinskoj zadruzi “Bulevar”.

Ponuda poslova je bogata, ali “onlajn” nastava uticala je na to da akademci nemaju potrebu da dolaze u Beograd. Takođe, primamljiviji su poslovi koji zahtevaju rad od kuće. Čak ni to što se dnevnica za čišćenje snega iz godine u godinu povećava, nije privlačno studentima.

Čistače sada traže trgovinski lanci, privatne firme i preduzeća. Nedeljno može da se zaradi i do 25.000 dinara. Dok pojedine firme plaćaju čistače snega po satu, druge angažuju radnike kojima plaćaju dnevnice, što podrazumeva da čistači snega budu prisutni tokom celog dana.

Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

– Po satu se plaća obično od 300 do 600 dinara. Kada sneg neprestano pada, firmama koje angažuju čistače više se isplati da plaćaju dnevnice. Studenti preko omladinske zadruge zarađuju oko 2.000 dinara za pola smene, odnosno tri i po sata, kao i 3.000 dinara za celu smenu, koja uglavnom traje oko šest sati”, objašnjava za MondoIgor Antonić, vlasnik firme koji traži čistača snega preko oglasa.

Većina oglasa za posao čistaća snega odnosi se na studente i mlade bez stalnog zaposlenja, kojima je potrebna zarada.

– U velikom broju oglasa se navodi da je to posao za vas ukoliko ste mladi i imate slobodno vreme. To je zato što je to zahtevan fizički posao na niskim temperaturama, koji uglavnom prihvataju mladi od 18 do 26 godina, koji studiraju i nemaju stalna primanja. Oni kojima hladnoća i i minus ne smeta mnogo, mogu da rade i po šest ili više sati dnevno. Ima i starijih muškaraca koji čiste sneg jer im je potrebna dodatna zarada, ali oni teže podnose hladnoću – kaže vlasnik Antonović.

BONUS VIDEO:



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar