Da li je vaš nakit pravi? Uz pomoć ovih trikova, lako ćete moći da prepoznate LAŽNJAKE

Kopije mogu da izazovu alergijske reakcije, osipe, svrab, crvenilo i fleke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Louise Barnsley / Pacific coast news / Profimedia

Stajling ne može da bude potpun bez nekog komada nakita.

Čak i najobičnija crna haljina, idealna za svaki dan, može da se učini neverovatno elegantnom, ako se uz nju nosi kvalitetan i efektan nakit.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Većina ljudi zaista voli da na sebi ima neki dobar nakit, pa u zavisnosti od preferencija i potencijalne alergije, bira između zlata, srebra, dijamanata…

Ukoliko kupujete nakit ne kuoujete stihijski, već vam je važan njegov kvalitet, budite oprezni, jer prodavci nakita umeju da budu veoma vešti u pravljenju vernih kopija.

Kopije mogu još kako da izazovu alergijske reakcije, osipe, svrab, crvenilo i fleke, a to sigurno ne želite.

Srebro: žig, magnet i miris

Svaki predmet koji je napravljen od pravog srebra sadrži žig sa jednim od brojeva: 800, 900 i 925,

Ovi brojevi ukazuju na čistoću srebra, odnosno na njegovu procentualnu zastupljenost u predmetu. Ovi žigovi se mogu naći i na srebrnom escajgu, a oznaka “925” označava da je metalni deo vaše ogrlice ili narukvice sačinjen od 92,d5 posto srebra, dok je ostaktak neki drugi metal.

Zatim, za čistoćiu srebra, ali i zlata, možete da iskoristite magnet. Ovi plemeniti metali neće biti privučeni magnetom, dok svi ostali hoće.

Ovo ne može i da ukazuje i samo na to da vaš nakit nije napravljen od stoprocentnog srebra ili zlata.

Mirisanjem srebrnog nakita, takođe možete da proverite da li je on napravljen od pravog srebra, jer srebro nema miris, dok drugi metali imaju.

nakit
Foto: Marina Kovacevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Zlato: sirće i magnet

Kada prislonite magnet uz zlatan nakit, on treba da ostane na mestu, kako smo već napisali.

Drugi metod kojim možete da proverite da li je vaš zlatan nakit zaista od zlata, jeste da na njega sipate nekoliko kapi sirćeta.

Ukoliko boja nakita ostane ista, odnosno, ukoliko se na njemu ne pojave mrlje nakon nekog vremena, u pitanju je čisto zlato.

Foto: Matt Crossick / Alamy / Alamy / Profimedia

Dijamant: duvanje, vatra, voda…

Najjednostavniji trik koji možete da upotrebite kako biste utvrdili da li je dijamant pravi, jeste da dišete. Dunite topao vazduh nekoliko puta u dijamant, koji će se neminovno zamagliti.

Ukoliko se zamagljenost zadržava, najverovatnije je reč o lažnom dijamantu, a ako nestane kroz nekoliko sekundi, u pitanju je pravi.

Za testiranje dijamanata i opala, koristi se i UV lampa. Kada stavljate pravi dijamant ispod UV svetla, trebalo bi da vidite sjaj plave boje, mada to nije uvek slučaj.

Zatim, možete svoj dijamant ubaciti i u čašu vode. Ukoliko potone, najverovatnije je pravi.

Poslednjom metodom rizikujete da upropastite svoj nakit, ukoliko je on lažan. Potrebno je da zagrejete dijamant, ili ono za šta mislite da je dijamant, i da ga ispustite na pod.

Ukoliko ostane čitav, dijamant je pravi.

Foto: Shutterstock

Žad: toplota, ogrebotine i boja

Žad ima široku upotrebu kad je nakit u pitanju. Njegove boje variraju od bele do izrazito zelene, takod a svaki predmet od njega predstavlja zaista efektan detalj.

Kako je u mnogim zemljama veoma tražen, nije redak slučaj da naletite i na lažnjaka.

Pravi žad je veoma tvrd i nije ga lako oštetiti. Da biste bili sigurni da je potpuno pravi, uzmite metalni predmet i pokušajte da napravite neke ogrebotine na površini žada. Na pravom kamenu neće ostati tragovi.

Manje rizičan način da proverite njegov kvalitet, jeste da pod svetlom ispitate boju kamena. Ukoliko ne postoji presijavalje, to jest, ukoliko je boja svuda jednaka, u pitanju je lažnjak.

Možete proveriti da li je pravi i tako što ćete ga držati u ruci neko vreme. Nakon toga ga spustite i dotaknite posle nekoliko sekundi. Ukoliko je hladan, pravi je, jer je žad po prirodi veoma hladan kamen.

Foto: Shutterstock

Biseri: zubi sve govore

Dovoljno je da svoju bisernu ogrlicu protrljate preko zuba. Pravi biseri su nesavršeni, pa ćete osetiti trenje ukoliko je ogrlica napravljena od njih. Ukoliko je sve savršeno glatko, najverovatnije se radi o veštačkim.

Ametist: prozračnost

Jedan brzi test možete obaviti i na licu mesta prilikom kupovine jednog od najkorišćenijih kristala. Stavite ga na izvor svetlosti ili ga uperite ka prozoru.

Zatim pogledajte da li unutar kristala postoje mrlje ili oštri preseci. Ukoliko ih ima, kristal je, nažalost, lažan.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar