Važan sastanak dve sile! Počinju pregovori Rusije i SAD u Ženevi

Obe strane će staviti predloge na sto, a zatim videti da li ima osnova za napredovanje, rekao je Blinken

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države i Rusija će danas započeti pregovore u Ženevi o bezbednostnim garancijama koje je predložila Moskva, u trenutku kada su diplomate obe zemlje javno pesimistične povodom ishoda razgovora, ocenjuje agencija Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je tokom vikenda izjavio da je sasvim moguće da bi se diplomatija mogla okončati nakon jednog sastanka, a i američki državni sekretar Entoni Blinken je umanjio očekivanja od pregovora.

– Naravno, nećemo praviti nikakve ustupke pod pritiskom – rekao je Rjabkov, koji će predvoditi rusku delegaciju u Ženevi.

Pregovori počinju danas u Ženevi pre nego što se presele u Brisel i Beč, u trenutku najnapetijih odnosa između SAD i Rusije od završetka Hladnog rata pre tri decenije.

– Mislim da nećemo videti bilo kakav napredak u narednoj nedelji –  rekao je Blinken u intervjuu za CNN u nedelju.

Na preliminarnom sastanku sa Rjabkovim u nedelju uveče, zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman istakla je posvećenost Vašingtona suverenitetu, teritorijalnom integritetu “i slobodi suverenih nacija da biraju svoje saveze”, saopštio je Stejt department.

Rjabkov je rekao novinarima da je njegov sastanak sa Šerman bio “kompleksan, ali poslovan“, prenela je ruska novinska agencija Interfaks.

Rjabkov je uporedio situaciju sa kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine kada je svet stajao na ivici nuklearnog rata.

Obe strane će staviti predloge na sto, a zatim videti da li ima osnova za napredovanje, rekao je Blinken.

Rusija je saopštila danas da bi se Sjedinjene Države i NATO savez mogli suočiti sa gorom bezbednosnom situacijom ako ne pokažu interesovanje za dijalog sa Rusijom o njenim bezbednosnim garancijama, prenela je agencija RIA.

Kako navodi Rojters, najnoviji pregovori dolaze u trenutku kada postoji bojazan od gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, dok se, s druge strane, Moskva nada da će izvući bezbednosne garancije od Zapada.

Rjabkov je rekao i da bi se u razgovorima moralo razmotriti pitanje neulaska Ukrajine u NATO, prenela je RIA.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar