Tri neočekivana razloga zbog kojih MENSTRUACIJA može da bude neredovna

Ovaj problem ne mora uvek da upućuje na nešto loše

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svaka žena ima svoj način na koji joj ciklus i reproduktivni organi funkcionišu, ali je uobičajeno da sama menstruacija traje oko 5 dana.

Ukoliko se promeni razmak između menstruacija, ili ste primetili znatno obilnije ili manje obilno krvarenje nego ranije, ili va, krvarenje traje prekratko ili predugo, obično pomislite da je došlo do nekog poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ljudsko telo je neobično i ponekad reaguje potpuno neočekivano na neke stvari. Svi poremećaji menstrualnog ciklusa mogu da budu rezultat nekih, naizgled, nepovezanih uzročnika.

Kako biste bile sigurne u to da je promena funkcionisanja vašeg menstrualnog ciklusa nije posledica nekog većeg zdravstvenog problema, najbolje je da se obratite ginekologu.

Ukoliko iza toga ne stoji ozbiljniji problem, moguće je da je uzrok nešto od navedenog.

Manjak sna

Kvalitet sna utiče na imunitet, metabolizam, regeneraciju i odmor tela, kao i na opšte stanje organizma. Njegov nedostatak gotovo neminovno dovodi do posledica po raspoloženje i zdravlje poput nervoze, malaksalosti, slabljenja imunog sistema, povećanja apetita, razdražljivosti…

Jedan od poremećaja do kojih može da dovede nedostatak sna, jeste i neredovnost menstruacije.

Naučnici već decenijama tvrde da je ljudskom organizmu, da bi funkcionisao kako treba, nophodno oko 8 sati sna. Ukoliko ovo ne uspevate, vreme je da poradite na svojim navikama.

Foto: Shutterstock

Stres

Pored svih ostalih negativnih uticaja koje stres može da ima na ljudski organizam, tu je i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Velika količina stresa utiče na hipotalamus, deo međumozga koji upravlja radom žlezda endokrinog sistema, reguliše hormone i emocije. Ukoliko ste nedavno prošli kroz raskid, svađu sa prijateljem ili ste dobili otkaz, moguće je da je to uzročnik vaših problema.

Foto: Shutterstock

Putovanje

Takozvani “džet leg”, poremećaj koji nastaje usled dalekih putovanja, odnosno promena vremenskih zona, stvara osećaj zamora i nesanicu, kao i razdražljivost.

Jedna od posledica dužih putovanja može da bude i promena u menstrualnom ciklusu, a ovaj problem se reguliše kroz nekoliko dana.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Glossy

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar