Posle 40 godina: Srbija dobija DVA NOVA nacionalna parka, evo koja područja su u pitanju (FOTO)

Zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je da su područja Stare planine i planina Kučaj-Beljanice od danas pod najvišim stepenom zaštite države, jer je pokrenut postupak njihove zaštite i to kao nacionalnih parkova, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Vujović je istakla da su ovo prva dva nacionalna parka koja će biti proglašena u Srbiji nakon 40 godina, a taj status su zaslužila zbog velikog prirodnog bogatstva na svojim teritorijama, objavila je Vlada.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Studije za nove nacionalne parkove koje je izradio Zavod za zaštitu prirode, danas su postavljene na sajt Ministarstva zaštite životne sredine, a od tog momenta je i zvanično pokrenut postupak zaštite, odnosno već su na snazi svi režimi i mere zaštite koje studije sadrže – objasnila je Vujović.

Kako se dalje navodi, predviđeno je da se, kada se postupak okonča, Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara, a Nacionalni park Kučaj-Beljanica na oko 45.000 hektara.

– Za nas je izuzetno važno da nastavimo da brinemo o prirodi i da sva prirodna dobra na najbolji način sačuvamo za buduće generacije. Zato smo i pokrenuli postupak i proglasićemo ove dva područja nacionalnim parkovima, u kojima priroda uživa najveći stepen zaštite – rekla je ministarka.

Vujović je istakla da je zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta, dok je Kučaj-Beljanica šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima.

Ona je ukazala na to da je Stara planina do sada imala status parka prirode, te da će proglašenjem nacionalnog parka dobiti maksimalan stepen zaštite, a područje Kučaj-Beljanice je sada prvi put pod zaštitom.

Inače, u Srbiji su poslednji put proglašeni nacionalni parkovi Tara i Kopaonik 1981. godine.

BONUS VIDEO: 

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar