Da li smo nešto naučili tokom pandemije? Osam najboljih ljubavnih saveta iz 2021. godine!

Korona nas je naterala da promenimo svoje poglede na svet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Prethodne dve godine je obeležila pandemija, koja je imala veliki uticaj i na brakove i veze.

Korona predstavlja pravi izazov za svaki par, a ako ste prethodnih meseci uspešno rešili sve ljubavne probleme, treba da budete veoma zadovoljni zbog toga.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sa druge strane, pandemija nas je naterala da promenimo svoj pogled na svet i da više cenimo ljubav kao i svoje partnere.

Psiholozi navode osam najboljih ljubavnih saveta iz prethodne godine:

Svaki dan pokazujte zahvalnost jedno drugom

U odnosima, snažna praksa uvažavanja je odličan način da se otera ogorčenost i kritika. Svakodnevno izražavanje zahvalnosti partneru stvoriće rezervu velikodušnosti i poverenja, koja će služiti tokom neizbežnih sukoba, objašnjava psihoanalitičar Džordan Dan.

Foto: Shutterstock

Pronađite ravnotežu između povezanosti i autonomije

Dva važna pokreta za nas su autonomija (kontrola individualnosti) i privrženost. Zdravo sazrevanje znači da smo u stanju da postignemo oboje i dovedemo ih u ravnotežu. Ta sposobnost naziva se diferencijacija. Diferencijacija je biološki proces koji se događa kod svih vrsta. Kod ljudi to znači da postajemo bolji pojedinci kroz odnose s drugima. To je i sposobnost da se odvojimo od drugih, tvrdi Dan.

Da, postoje slučajevi kada možete da budete prijatelj s bivšim

Biti prijatelj s bivšim može da bude dobra ideja kada su drugi aspekti veze bili vredni za vaš rast, razvoj ili životne ciljeve. Ako vi i vaš bivši utvrdite da ste bolji poslovni partneri ili prijatelji i da ste sposobni da održavate zdrave granice jedno s drugim, tada bi prijateljstvo moglo da funkcioniše. Ako otkrijete da ne možete da održavate zdrav odnos jedno s drugim, morate da prekinete sve veze, smatra terapeut Vina Kolins.

Prestanite da brinete o tome koliko imate seksa i fokusirajte se na intimnost

Smisao seksa je da podelite zadovoljstvo sa svojim partnerom i osećate povezanost sa njim. Provodite intimno vreme zajedno, bez pritiska da postignete cilj ili da uradite određenu stvar. Ne treba vam plan. Neka inspiracija dođe u trenutku i radite ono što želite, kaže psiholog Džesa Cimerman.

Foto: Shutterstock

Svesnost je ključ za uspeh veze i brzo razrešenje sukoba

Problem sa rešavanjem sukoba je što im nedostaje svest o tome šta se, u stvari, događa vama i vašem partneru u sadašnjosti. Tokom sukoba, počnite da obraćate pažnju u svakom trenutku dok razgovarate sa partnerom. Primetite svoj osećaj otvorenosti ili zatvorenosti, savetuje terapeut Ketrin Ford.

Shvatite razliku između ljubavi i limerencije

Ljubav je ukorenjena u povezanosti, intimnosti, uzajamnosti i stvarnosti, dok se limerencija zasniva na posedovanju, opsesiji, ljubomori i zabludama, kaže Silva Depanijan, bračni terapeut.

Nikad nemojte da prestanete da plešete jedno s drugim

Ples je usklađivanje. To je jedna od stvari koju ne možete da radite, a da budete tužni u isto vreme. To vas ispunjava energijom. Oživljava vas, navodi psihijatar Ester Perel.

Ostanite znatiželjni nastavite da upoznajete svog partnera

Umesto da tražite ono što znate, potražite nešto što je na neki način drugačije kod vašeg partnera, savetuje pshijatar Samanta Bordman.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar