Ako želite da privučete sreću i zdravlje, EVO šta sve treba da stavite u česnicu, osim metalnog NOVČIĆA

Prema verovanjima, ovi običaji osiguravaju srećnu i uspešnu godinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Božić je najradosniji praznik koji se proslavlja bogatom trpezom.

Dan se započinje pozdravljanjem rečenicom “Hristos se rodi”, dočekuje se položajnik u kuću, a radost vlada čitavim domom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osim bogatih jela koji treba da se nađu na trpezi, neizostavan deo stola je i česnica.

Kada se započinje sa pravljenjem česnice i koji su običaji vezani za nju, otkriva stručnjak Jelena Kocmanović, poznatija na društvenoj mreži Instagram gde je prati nekoliko desetine hiljada ljudi, a koja se u slobodno vreme bavi pripremom raznih jela i isprobavanjem recepata.

– Česnica se mesi na dan Božića rano ujutru. U zavisnosti u kojem delu Srbije živite, zavisi i izgled i recept za česnicu. Neki je prave je kao pogaču, slavski kolač ili proju. U nekim krajevima se pravi i kao slatki kolač. Obično se pravi se od projinog ili pšeničnog brašna. 

Ona takođe otkriva šta sve sve stavlja u česnicu, osim metalnog novčića.

– Prilikom pravljena česnice trebalo bi sipati malo Bogojavljanske vodice. Međutim, ono što je zajedničnko za sve česnice je da se pre pečenja u testo utisne na dnu metalni novčić, zatim drvce badnjaka, dren, malo slame, zrno kukuruza, zrno pasulja i tako ispeče.

Foto: Jelena Kocmanović

– Česnica se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana  i deli od najstarijeg do najmlađeg člana tako da svako dobije deo česnice.

Osim toga, veoma su zanimljivi običaji koji se odnose na česnicu, a kojima se najviše raduju mališani.

– Prema običajima, jedan deo česnice se ostavlja za kuću. Za onoga ko izvuče novčić veruje se da će cele godine imati sreće i para, badnjak i dren znače zdravlje, pasulj se stavlja zbog ovaca, ovas zbog konja, kukuruz zbog svinja, pšenica za živinu.

Ona takođe objašnjava kako treba provesti najradosniji hrišćanski praznik:

– Božićni ručak pre svega treba provesti u miru i krugu dragih osoba, uz razgovore i dobro raspoloženje. Trebalo bi da bude svečan, sa više jela na stolu, što predstavlja blagostanje, odnosno da cela godina bude takva. Za predjelo će se na mom stolu naći ruska salata, slani rolati, domaća juneća čorba, praseće pečenje iz rerne, kupus salata  i moja omiljena torta – čizkejk. Pored bogate trpeze na stolu neizostavna je česnica, žito, sveća, kao i vino, a ispod stola badnjak i slama.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar