Izgradnjom novih kapaciteta do energetske nezavisnosti Srbije

Sigurnost u snabdevanju električnom energijom moguć samo uz gradnju novih kapaciteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shuterstock

Sigurnost u snabdevanju električnom energijom, što je svakako osnovni zadatak JP EPE, moguć je samo uz gradnju novih kapaciteta i otklanjanju uočenih slabosti u elektroenergetskom sistemu Srbije. Gradnja novih kapaciteta, kao što je TE Kolubara B ili RHE Bistrica, pomogla bi u ostvarenju cilja energetske nezavisnosti i sigurnosti u snabdevanju građana i privrede Srbije, poručuju iz PU Elektromašinogradnja.

Najnoviji razvoj događaja u sistemu snabdevanja električnom energijom potvrdio je naše stavove da je sigurnost u snabdevanju električnom energijom, što je svakako osnovni zadatak JP Elektroprivrede Srbije, moguć samo uz gradnju novih kapaciteta i otklanjanju uočenih slabosti u elektroenergetskom sistemu Srbije, navedeno je u saopštenju Poslovnog udruženja (PU) Elektromašinogradnja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Upoznati smo da je JP JP Elektroprivreda Srbije dostavila Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike obrazložen predlog za nastavak izgradnje TE Kolubara B, kao strateškog kapaciteta, kao i zahtev da se Revirzibilna hidroelektrana (RHE) Bistrica, kao strateška akumulacija, proglasi za projekat od izuzetnog značaja za stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije. Sredinom oktobra ove godine PU Elektromašinogradnja se obratila predsedniku Republike, Vladi RS i EPS-u sa stavom da bi gradnja novog zamenskog kapaciteta, kao što je TE Kolubara B ili revirzibilna HE Bistrica, pomogla u ostvarenju cilja energetske nezavisnosti i sigurnosti u snabdevanju građana i privrede Srbije – istaknuto je u saopštenju objavljenom na sajtu ovog poslovnog udruženja.

Novi kapaciteti – rast BDP Srbije

Iz PU Elektromašinogradnja poručuju da bi izgradnja ovih kapaciteta omogućila da firme elektromašinogradnje uposle svoje kapacitete na tim projektima, i doprinesu rastu BDP Srbije.

– Iz tog razloga ponavljamo naše obrazložene stavove i dajemo punu podršku opredeljenju koje su u poslednjim nastupima izneli najviši zvaničnici, predsednik Republike, Vlada Srbije i Elektroprivreda Srbije o neophodnost gradnje ovih energetskih kapaciteta. To činimo u ime više od 20.000, direktno i indirektno, zaposlenih u firmama domaće elektromašinogradnje – istaknuto je u saopštenju.

PU Elektromašinogradnja okuplja firme: Energoprojekt ENTEL, Feromont inženjering, VIA OCEL, Goša FOMIMP-Automatika, Južna Bačka Energetika, Izoprogres, ATB Sever, Termoelektro ENEL, Termooprema, Goša montaža, Delta Inzenjering i Elektromontaža.

Ovu privrednu asocijaciju čine srpske uspešne, likvidne kompanije i instituti, sa različitom vlasničkom strukturom, u kojima je diretno zaposleno osam hiljada radnika. Ostvaruju godišnji obrt od 400 miliona evra.



Izvor: PU Elektromašinogradnja

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar