Natapanje odeće, “kiša kokaina”, golub “drogonoša”, katapult: BIZARNE METODE krijumčara narkotika

Postupak izdvajanja narkotika sličan sistemu dobijanja soli

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Uprava carina, Profimedia

Poslednja zaplena kokaina od pre nekoliko dana privukla je pažnju javnosti, ne zbog količine droge koja je otkrivena, koliko zbog načina njenog krijumčarenja. Državljanin Makedonije (51) je narkotike pokušao da prenese u ličnom prtljagu, ali u tečnom stanju.

Carinicima na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu privukao je pažnju zbog destinacije sa koje je došao, iz Ekvadora, preko Amsterdama, a kada je otvorio kofer videli su da je garderoba mokra i osetili da neobično miriše. Odmah su posumnjali da su džemperi i pantalone natopljeni kokainom, što je analiza Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP i potvrdila.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sumnjivi prtljag je izdvojen za kontrolu na skeneru, a signal da nešto nije u redu bila je neobična boja garderobe zapakovane u kofer i neuobičajena težina prtljaga, zbog čega su carinici odlučili da sprovedu detaljan pregled.

– Čim je putnik otvorio kofer, osetio se jak miris kiseline, a sva garderoba koja se nalazila u prtljagu bila je vlažna i teža nego što je očekivano. U koferu sem odeće nije bilo ničeg drugog, ni obuće, niti pribora za ličnu higijenu, iako je putnik rekao da dolazi iz Ekvadora gde je kod prijatelja boravio 13 dana. Na pitanje carinika zašto su stvari mokre, putnik je izjavio da je u zemlji iz koje dolazi visoka vlažnost, pa oprane stvari nisu stigle da se osuše – saopštili su iz Uprave carina.

Iako su pojedini mediji pisali da su carinici zapanjeni ovim otkrićem, iskusni čuvari granice kažu da taj način šverca narkotika nije nov, ali da dugo nije bilo takvih slučajeva u našoj zemlji. Ranije su, kako kažu, “padali” albanski državljani koji su pokušavali da na ovaj način kroz Srbiju prenose drogu u Nemačku i Švajcarsku. Kako kažu, ona miriše na sirće, a na taj način se u kaputima ili debelim džemperima u jednom koferu može preneti i kilogram kokaina.

Mnoge zanima kako krijumčari sa natopljenje odeće kasnije izdvoje drogu, a stručnjaci za narkotike kažu da postoji više načina, pa čak i pranje u specijalnim mašinama, nalik onima u kojima se pere veš, a zatim kuvanje da bi isparila tečnost i ostao prah. Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da je postupak izdvajanja narkotika sličan sistemu dobijanja soli.

– Ta garderoba se posle potopi u vodu i kada ona ispari ostane samo prah. Kažu da se pije i ta tečnost rastvorena u vodi. Ovo je prvi slučaj kod nas koji je otkriven posle duže vremena, ali u svetu to nije novina. Krijumčari stalno smišljaju nove načine da nadmudre carinike i policiju. To svakako nisu teme o kojima treba mnogo pričati, da ne ispadne da nekom dajemo ideje za krijumčarenje – kaže Radovanović za Euronews Srbija.

On napominje da je to što droga ne poskupljuje, pokazatelj da je ima dovoljno i da je tržište na žalost dobro snabdeveno.

I 2014. godine su mediji pisali da su carinici zaplenili kokain u tečnom stanju koji je u Beograd stigao poštom iz Perua. Uprava carina je tada saopštila da je droga bila sakrivena u 126 plastičnih loptica prekrivenih susamom i kamufliranih u suvo voće.

Paket je poslat državljaninu Srbije i, prema pratećim dokumentima, trebalo je da sadrži gotovo pet kilograma suvog voća. Kako je, međutim, pošiljka pristigla iz visoko rizične zemlje za trgovinu narkoticima, izdvojena je za detaljnu kontrolu. Carinici su tokom detaljnog pregleda ustanovili da su se zajedno sa sušenim voćem koje je bilo spakovano u fabrički upakovane kesice, nalazile i kuglice bez mirisa uvaljane u susam.

Godinu dana ranije, hrvatska policija presekla je lanac šverca kokaina iz Argentine u Austriju, uhapsivši u Istri tri osobe koje su kokain švercovale kao rastvor u vinskim bocama. Tada je navedeno da su u akciji zaplene 2,6 kilograma droge visoke čistoće učestvovali i pripadnici MUP Srbije.

Iako nije baš stvar koja se svakodnevno viđa, kofer pun odeće natopljene kokainom nije najčudniji način na koji su šverceri pokušali da prokrijumčare nedozvoljene supstance. Krijumčari postaju sve kreativniji, a ovo su samo neki od raznih načina na koji su pokušali da prenesu drogu od prodavca do kupca.

Pošiljka banana

U avgustu ove godine, u Crnoj Gori je zaplenjena isporuka banana u kojoj se nalazilo 1,4 tone kokaina, a za ovu akciju je premijer te zemlje rekao da je “najveći udar trgovcima narkoticima u istoriji Crne Gore”.

Ovo nije bio usamljeni slučaj šverca uz pomoć banana – neke od najvećih svetskih zaplena kokaina u poslednjih nekoliko godina, uključivale su narkotike sakrivene u ovo južno voće.

U decembru 2017. godine je, u jednom brodu sa bananama koji je pristao na jugu Španije, pronađen kokain u vrednosti od 250 miliona evra, koji je dolazio iz Kolumbije.

Španska policija je tada rekla da je u pitanju “najveća zaplena droge u poslednje dve decenije”. Dve godine nakon toga, policija u Italiji je zaplenila 1,1 tonu kokaina – takođe u pošiljci banana.

“Kiša kokaina”

U julu je, posle četvoromesečne potrage, italijanska policija uhapsila pilota koji je trebalo da avionom isporuči paket droge.

Kofer pun kokaina trebalo je da 28. marta padne iz lakog aviona u ruke krijumčara droge na zemlji u mestu Baratili San Pjetro, ​​gradu sa oko 1.200 ljudi na Sardiniji. Umesto toga, pao je na krov kuće, usput razbivši solarni panel. Zaprepašćeni vlasnici imanja čuli su snažan prasak i odmah pozvali policiju, koja je na krovu pronašla crni kofer u kome je bilo 8,5 kg čistog kokaina vrednog više od devet miliona evra.

“Kiša kokaina pada na Sardiniji”, objavila je italijanska štampa o incidentu 28. marta, upoređujući ga sa taktikama koje koriste trgovci drogom u Južnoj Americi.

Ovsene pahuljice

Carinici u američkoj luci Sinsinati su u februaru ove godine zaplenili oko 20 kilograma ovsenih pahuljica koja su bile “prelivene” – ali ne šećerom. Reagujući na upozorenja psa, carinici su primetili da ima nečeg čudnog u vezi sa pošiljkom iz Perua na kojoj je pisalo “pahuljice”. Kada su otvorili kutije sa ovim natpisima, videli su da je smeša unutar njih pomešana sa beličastim i sivkastim prahom. Testiranjem se utvrdilo da je reč o kokainu.

Trebalo je da ova pošiljka završi u Hong Kongu, a kako je NBC preneo tada, vrednost kokaina pronađenog u ovim kutijama bila je oko 2,2 miliona evra.

Golub “drogonoša”

Kolumbijska policija je 2011. godine presrela pošiljku droge koju je prenosio golub, a trebalo je da doleti do zatvora na severoistoku zemlje.

Za goluba su bile privezane vrećice kokaina i marihuane, ali prema iskazima policije, 45 grama droge je jednostavno bilo preteško za nesuđenog “transportera”, preneo je BBC tada.

Pretpostavljalo se da su goluba istrenirali zatvorenici ili njihovi saučesnici, a policijski komandant iz mesta gde se to desilo rekao je da je u pitanju “novi slučaj dovitljivosti kriminalaca”.

Katapult na granici

Policija u Arizoni je 2017. godine uhapsila nekoliko krijumčara i razmontirala katapult koji su koristili kako bi prebacili marihuanu iz Meksika u SAD.

Katapult je bio prikačen na vrh ograde blizu luke Daglas, koja predstavlja granicu između SAD i Meksika, a sastavili su ga od cevi i metalnih šipki koje su privezali konopcima.

Iako nije bila u pitanju baš poslednja reč tehnologije, švercerima je “vršila posao”, pa su tako uspeli njime da prebace oko 20 kilograma marihuane odjednom.

Gutanje pilula

Na zagrebačkom aerodromu je sredinom oktobra ove godine uhapšena uhapšena Brazilka koja je pre dolaska u Hrvatsku progutala 76 kapsula – sve ukupno, zaplenjen je gotovo kilogram heroina. Kako je Hina prenela tada, Brazilka je u Zagreb došla 3. oktobra letom iz Sao Paula preko Lisabona.

Prilikom carinske kontrole, ona je završila na rendgenskom snimanju na kojem je uočen “veći broj stranih tela u probavnom traktu”, pa joj je pružena odgovarajuća medicinska pomoć u Kliničko-bolničkom centru u Zagrebu.

U bolnici se sumnja policijaca i carinika pokazala istinitom, pa se videlo da su kapsule zapravo ispunjene kokainom. Nakon istraživanja predata je pritvorskom nadzorniku.

Samo nekoliko dana kasnije, još jedna državljanka Brazila uhapšena je na zagrebačkom aerodromu jer je pokušala da prošvercuje kokain, ovoga puta u odeći.

Droga pod perikom

Jedan Kolumbijac je prošle godine uhapšen u Barseloni jer je ispod perike pokušao da prokrijumčari kokain u vrednosti od oko 30.000 dolara.

Kako su rekli iz policije, muškarac im je bio sumnjiv zbog toga što se ponašao veoma nervozno od trenutka sletanja na aerodrom. Zatražili su od njega da skine periku, i ugledali da zapravo pod njom švercuje drogu.

– Nema kraja inventivnosti kriminalaca u njihovim pokušajima da nasamare carinike – saopštili su iz španske policije kada je ovaj muškarac uhapšen, preneo je Rojters tad.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Euronews

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar