I velika bela ajkula se nekoga boji i to ovog morskog predatora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Velika bela ajkula
Foto: Pixabay

Nenastanjena ostrva Faralon, 45 kilometara od obale San Franciska svedoci su da velika bela ajkula, zapravo, nije na vrhu morskog lanca ishrane. To je orka. I velika bela ajkula to zna.

Naime, 1997. godine, biolozi su dokumentovali prirodnu dramu kada je orka ubila i pojela veliku belu ajkulu. Bilo je to iznenađenje za biologe, ali orka, zapravo, smatra da je jetra velike bele ajkule izuzetno ukusna, prenosi Inverse.com.

Ajkule su odlučile da više ne budu lak plen ovim morskim predatorima. Aprila ove godine istraživači su otkrili da kada orka počinje da stiže na ostrva Faralon, velika bela ajkula odlazi, na dug period.

Ajkule se naseljavaju oko ovih ostrva između septembra i decembra, kada im je sezona lova na mlade morske slonove. Da bi uhvatili ove nesvakidašnje “selidbe”, istraživači su 27 godina pomno pratili kretanje kako morskih slonova, tako i orki i ajkula oko ovih ostrva. 

Ajkule se ponašaju po sledećem modelu – kada se orke približe na par kilometara od ostrva, velika bela odlazi. 

Iako dolazak orki nije baš dobar po ajkule, njima se raduju morski slonovi. Naime, u periodima kada nema orki, ajkule pojedu prosečno 40 slonova. Ali, kada orke stupe na scenu, broj pojedenih morskih slonova opadne za 62 procenta. 

I, dok su naučnici zabrinuti zbog ovih promena  u okeanskom ekosistemu, morski slonovi su bezbrižni.



Izvor: 0bjektiv

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar