Nastala je po istinitom događaju i krije TAJNU koja će mnoge POGODITI: Ovo je NAJTUŽNIJA pesma bivše Juge

Legendarni hit inspirisan je emotivnim pričama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Arhivski Centar BHRT

Grupa Indeksi zasigurno je bila jedna od najpoznatijih muzičkih grupa na teritoriji bivše Jugoslavije, a njeni legendarni hitovi se slušaju i dan-danas.

Indekse je 1962. godine u Sarajevu osnovala grupa studenata, pa otuda i sam naziv grupe. Njeni osnivači bili su ritam gitarista Ismet Arnautalić i bas-gitarista Šefko Akšamija. Sastav su zajedno s njima činili: solo gitarista Slobodan Misaljević, klavijaturista Đorđe Uzelac i bubnjar Nedim Hadžihasanović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Foto: Youtube/Printscreen

U početku su svirali instrumentalnu muziku, obrade svetskih hitova grupa kao što su Šedouz i Kinks, ali je s njima na igrankama u dvorani “Sloga” povremeno nastupao pevač Alija Hafizović. 1963. umesto Nede Hadžihasanovića za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić. Grupa je postojala od 1965. godine pa sve do 2001. godine, kada je Davorin Popović, frontmen Indeksa, preminuo.

Pored brojnih hitova koje je snimila legendarna grupa, pesma “Bacila je sve niz rijeku” je izuzetno emotivna, a njene stihove zna brojna publika pomenute grupe. Tekst ove pesme, zasnovan je na istinitom događaju i krije tajnu koja će mnoge pogoditi.

Stvaranje pomenutog hita započinje Fadil Redžić, basista Indeksa koji piše muziku u trenutku dok boravi u Sovjetskom Savezu, na turneji sa drugim bendom.

– Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, onda me uhvatila tuga pa sam zasvirao na gitari i odsvirao to. Onda sam dao Kemi i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidelo u prvi mah, taj tekst, usred bašče… Ali posle mi je odgovarala, izuzetan tekst – rekao je Fadil.

Same reči pesme govore o dve velike ljubavi. Kemal Monteno, kome je bio poveren tekst ove pesme, u to vreme je bio zaljubljen u izvesnu devojku iz Čapljine.

– Šta ću, zaljubio se… Pođem ja u Čapljinu nju potražiti, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negde sresti, ništa ne znam, ni gde živi, ma ništa… I idem tako po onoj Čapljini, leto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje – cveće. Prodaje cveće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je “stajala je usred bašte ko najljepši cvijet”.

Foto: ATAImages

Setniji deo ove balade opisuje ljubav ali i tragičnu sudbinu legendarnog pevača Davorina Popovića.

Naime, on je bio u velikoj ljubavi sa nepoznatom devojkom iz Sarajeva. Njihova ljubavna veza jeste bila ozbiljna, ali devojka nije bila spremna za brak. Ostala je u drugom stanju, a nisu planirali dete, pisali su hrvatski mediji u to vreme. Par je odlučio da se venča, ali uoči venčanja, devojka je abortirala i zauvek napustila Davorina.

“Nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet

Bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet

A noćas ako sluša nek čuje bol

U pjesmi koju pjevam njoj, samo njoj

Zauvijek neka nosi na srcu znak

Život je jedan ona bacila.”

Nekoliko godina kasnije, na koncertu u Švedskoj, Davorinu se učinilo da je vidi u publici zbog čega je sišao sa bine, ali je, nažalost, nije pronašao.

O istinitosti ovih reči svedočio je svojevremeno i sam Kemal Monteno.

– Uvek govorim istinu, sve priče u mojim pesmama su istinite. Koje god pesme da se setite, sve su to prave priče. Na primer, pesma “Bacila je sve niz rijeku” je istinita priča. Nije baš sasvim moja priča, dve su priče spojene u toj pesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dečačkih dana – ispričao je legendarni pevač.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar