Pronađene crne kutije aviona koji se jutros srušio, Iran odbija da preda Boingu

Neizvesno u čije ruke će stići crne kutije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Teheran
Tannjug/ AP Photo/Ebrahim Noroozi

Iranska državna televizija je javila da su posle pada ukrajinskog aviona pronađene dve crne kutije, a načelnik iranske organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedzadeh je poručio da one neće biti predate “Boingu”.

Neimenovani iranski zvaničnik je izjavio da su crne kutije oštećene, ali da se veruje da se podaci mogu očitati, navodi Rojters.

Istovremeno, Abedzadeh je rekao da za sada nije jasno u koju zemlju će Iran poslati crne kutije gde će podaci biti analizirani, javila je agencija Mehr, prenosi Independent.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozvao na uzdržavanje od “neproverenih verzija” povodom pada ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu.

“Sve pozivam da se uzdrže od spekulacija i iznošenja neproverenih verzija nesreće pre objave zvaničnih izveštaja”, kazao je Zelenski, prenosi Tas s.

U Ukrajini je oformljena Komisija koja će istražiti uzrok avionske nesreće.

Ambasada Ukrajine u Iranu zamenila je prvobitno saopštenje o uzrocima pada aviona u Teheranu u kojem se teroristički ili raketni napad isključuje kao uzrok nesreće, javio je CNN.

Ambasada je u novom saopštenju navela da se uzroci incidenta “razjašnjavaju”, kao i da prethodna saopštenja o uzrocima nesreće “nisu zvanična”.

“Informacije o uzrocima avionske nesreće razjašnjava komisija. Svako saopštenje koje se odnosi na uzroke nesreće pre odluke navedene komisije nije zvanično”, kaže se u saopštenju.

U prvobitnom saopštenju na sajtu ambasade, koje je uklonjeno, isključen je teroristički napad kao mogući uzrok pada, uz navođenje da preliminarne informacije sugerišu na neispravnost motora.

Ukrajinski avion, koji se sa 176 putnika i članova posade srušio ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, nije proglasio uzbunu.

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojoj su smeštene američke snage, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulajmanija.

Portparol iranske službe za saobraćaj, Kasem Biniaz, izjavio je da se jedan od motora na avionu zapalio.

U avionu se nalazilo 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine, prenosi AP.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar