Otkriveno šta tužilaštvo TRAŽI za Nišliju koji je izbo četiri prolaznika: “Nije bio NEURAČUNLJIV”

Izricanje presude zakazano je za 15.decembar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić,Shutterstock

Zamenik osnovnog javnog tužioca u Nišu Vladimir Stanojević zatražio je u završnici suđenja kaznu od osam godina i pet meseci zatvora kao i izricanje mere obaveznog lečenja i čuvanje u psihijatrijskoj ustanovi za Vasilija Jovanovića (20) iz Niša koji je optužen da je 18, 23. i 24. juna bez ikakvog povoda izbo četvoricu prolaznika na ulici i naneo im lake telesne povrede.

Tužilaštvo je ostalo pri svim navodima optužnice budući da je treće veštačenje, koje je obavio stručni odbor Medicinskog fakulteta u Nišu pokazalo da je Jovanović u vreme izvršenja dela bio bitno smanjene uračunljivosti ali ne i neuračunljiv, kako su to utvrdili veštaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stanojević je istakao da je svim izvedenim dokazima, priznanjem okrivljenog i izjavama oštećenih utvrđeno je da je okrivljeni učinio krivično delo koje mu se stavlja na teret a da je superveštačenje pokazalo da je u momentu kada je napadao prolaznike bio uračunljiv, to jest da mu je uračunljivost bila bitno smanjena, ali ne i isključena zbog čega je zatražio da bude oglašen krivim za četiri krivična dela nanošenja lake telesne povrede.

– Smatram da stoje olakšavajuće okolnosti da je okrivljeni mlada osoba, da je neosuđivan i da je krivično delo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Ali, treba imati u vidu i otežavajuće okolnosti a to su: da je u ktratkom roku izvršio krivična dela sa elementima nasilja, na javnom mestu, sva sa upotrebom noža iako nije postojano ni jedan razlog u odnosu na oštećene kojima je prilazio sa leđa. U vreme izvršenja dela postojalo je veliko uznemirenje javnosti jer je veliki broj ljudi bio uplašen da će biti žrtve ubadanja dok obavljaju redovne aktivnosti. Posebno treba uzeti u obzir u tom smislu i psihičke karakteristike okrivljenog za koga je utvrđeno da je ličnost koja od detinjstva pokazuje težak poremećaj ponašanja, impulsivnost, agresivnost, nedostatak osećajnosti za druge osobe čak i za najbliže srodnike – rekao je Stanojević.

Nišlija (20) koji je ubadao ljude je sin SVEŠTENIKA: Kao mali bio u POPRAVNOM domu zbog jezivog ZLOČINA

On je zatražio da za oštećenog S. I. bude izrečena kazna od dve godine i šest meseci, a za ostalu trojicu izboden ih Đ. V., A. K. i S. M. po dve godine te da mu se izrekne jedinstvena kazna od osam godina i pet meseci zatvora kao i mera obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Sa druge strane, branilac okrivljenog advokat Momčilo Kovačević predložio je sudu u završnoj reči da Jovanovića oslobodi krivične odgovornosti jer je bio smanjene uračunljivosti ali da mu izrekne meru lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, kako bi se popravio i postao uzoran član društva.

Kovačević je rekao da su veštaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu utvrdili da je psihičko stanje okrivljenog bilo takvo da to isključuje njegovu krivičnu odgovorsnot pa bi ga zbog toga trebalo osloboditi krivice, ali da je saglasan da b ude upućen na lečenje u adekvatnu ustanovu.

– Okrivljeni je apsolutno mlad čovek, treba mu pružiti šansu, prvo da se izleči a potom i da se kroz to lečenje popravi i da ne bude više asocijalan već primeren član društva – istakao je Kovačević.

Izricanje presude zakazano je za 15.decembar.

Težak poremećaj ličnosti, ali nije neuračunljiv

Veštačenjem u Specijalnoj bolnici zatvora u Beogradu utvrđeno da je Jovanović neuračunljiv ali je odbor Medisihskog fakulteta u Nišu kojem je povereno superveštgačenje našao bitno smenjene uračunljivosti ali da nije neuračunljiv.

Presdednik odbora dr Suzana Tošić Golubović rekla je danas da kod njega postoje naznake zloupotrebe alkohola, marihuane i sedativa ali da se ne može reći da li je sigurno bio pod njihovim dejstvom u vreme izvršenja dela jer nije bilo moguće utraditi analize. Ona je rekla da se radi o teškom poremećaju ličnosti te da se nije svesno doveo u stanje takozvane skrivljene neuračunljivosti. Dr Tošić Golubović je istakla da je odbor preporučio obavezno lečenje i čuvanje u psihijatrijskoj ustanovi s obzirom da se radi o teškom poremećaju ličnosti koji zahteva medicinsko praćenje i lečenje uz prinudnu apstinensiju.

Ona je objasnila da se nisu složili sa nalazom specijalne zatvorske bolnice u Beogradu da je Jovanović neuračunljiv jer nisu uočeni nikakvi tragiovi psihotičnog poremećaja a sam okrivljeni negirao postojanje sumanutih ideja i halucinacija, kako u ranijem periodu tako i u vreme izvršenja dela.

– U situacijama gde je osećao napetost i uznemirenost on je uzimao alkohol i opsihoaktivne supstance jer nije mogao da iskontroliše voljni impuls tako da ne može da se kaže da je sebe voljno doveo u skrivljenu neuračunljivost – rekla je ona.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar