OBJEKTIV INTERVJU – Srbin na čaju sa vlasnikom Njukasla: Oči u oči sa kontroverznim milijarderom!

S Muhamedom bin Salmanom sedeo sam sedam, osam puta. Učestvovao je u nagrađivanju mojih igrača u Al Hilalu, kaže Branislav Moro

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Odbojkaši stručnjak bogatog iskustva Branislav Moro u drugom delu razgovora za Objektiv, između ostalog, dotakao se angažmana u Saudijskoj Arabiji, Libiji, čaja sa prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom…

– Imam odlična iskustva iz Al Hilala, jer sam radio sa dobrom grupom momaka. Osvojili smo praktično sve što je moglo da se osvoji. Ostavio sam tamo dubok trag, pa su mi pre tri meseca poslali moju sliku sa svim peharima koju drže na vidnom mestu u muzeju. Zanimljivo je da sam tokom karijere radio u Crvenoj zvezdi i Partizanu, ali i u Al Hilalu i Al Ahliju, što je u Saudijskog Arabiji možda veći rivalitet nego u srpskim klubovima – istakao je Moro.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Interesantno je da je i u ovoj državi upoznao bitnu ličnost, prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, koji je nedavno kupio Fudbalski klub Njukasl.

– S Muhamedom bin Salmanom sam sedeo sedam, osam puta. Pili smo čaj, to je neka vrsta tradicije u Saudijskoj Arabiji. Doduše, tada je bio mlađi čovek, dok je u međuvremenu postao stariji, ozbiljniji, i sada je već to druga priča. Imao sam prilike da sedim sa njim, iako nismo previše pričali. Inače, on je i učestvovao u nagrađivanju mojih igrača u Al Hilalu.

Iskustvo iz Misrate

Svašta je prošao u životu, bio trener u 14 zemalja, pa ga je put odveo i u ratom zahvaćenu Libiju.

– Težak momenat uz teške uslove! Nikada nemam unapred lošu definiciju o državi u koju odlazim, uvek idem sa pozitivnom energijom, ali u Misrati je bilo teško, čak i kada sam otišao. Pojedini odbojkaši nisu viši ni živi, a taj grad je bio zasebna republika. Stalno je bio pod opsadom, stražom. Povrh svega, u Misrati su bila dva kluba i nijednu međusobnu utakmicu nisu mogli da odigraju sa navijačima zbog sukoba. Tako da je jedini način bio organizovanje mečeva bez publike.

Foto: Privatna arhiva

Sasvim je prirodno i što su mu tokom karijere nadenuli nadimak „šef kuvar”, za koji je delimično i sam „kriv”.

– Stalno sam govorio da pravi kuvar zna dobre recepte i kako da začini jelo, a da odlični treneri znaju da začine to što treba sa svojom ekipom. Malo-pomalo, pričali su ti si šef, ti si šef i ostalo je tako. Ne treba trenerskom poslu pridavati toliko veliki značaj, jer smo mi treneri obični ljudi. Razlika je samo ko ume da radi ili ne. Slično je i kada odete kod dva auto-mehaničara, odmah se primeti razlika.

Aktuelni selektor reprezentacije Kineskog Tajpeha – Tajvana na specifičan način dočekuje predstojeće praznike.

– Volim društvo i volim da se družim. U svim zemljama u kojima sam radio trudio sam se da upoznam naše ljude, vrlo često i organizujem okupljanje sa nekim povodom. Sasvim je normalno da pravimo razna slavlja povodom novogodišnjih praznika i pristalica sam toga. Ove godine će biti verovatno u organizaciji naših ljudi, čak ima i jedan bend u Kineskom Tajpehu – Tajvanu, Balkazar, koji svira uglavnom muziku sa Balkana. Naravno, desi se nekad da me uhvati nostalgija. S druge strane, dešavalo se ponekad i da sam pijem kafu četiri meseca. U šali volim da kažem da sam tada sam sa sobom i predsobljem.

Ne isključuje mogućnost da se vrati u Srbiju posle više decenija, kao što su to uradili Željko Obradović, Dragan Stojković Piksi i Svetislav Pešić.

– Oduševljen sam što su se ljudi sa takvim iskustvom vratili. Takođe, veliko je mi je zadovoljstvo što su uradili Dragan Stojković i Željko Obradović. Sa Piksijem sam bio u dobrim odnosima dok sam radio u Crvenoj zvezdi. Srećan sam zbog njegovog uspeha i plasmana na Svetsko prvenstvo. Evo, sada mu i javno čestitam – zaključio je Moro, koji planira da 2024. ili 2025. stavi tačku na uspešnu trenersku karijeru.

Piše: Uroš Selenić

Bonus video:

OBJEKTIV INTERVJU – Srbin koji je bio selektor Severne Koreje: Dvaput sam sedeo sa Kim Džong Unom (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar