Dragana Jeckov: “Aleksandra Zec je postala simbol stradanja Srba u gradovima širom Hrvatske”

Očigledno ovih pedesetak godina nije dovoljno da se kod pojedinaca osvesti činjenica da su ubistva civila i dece užasna i da zaslužuju osudu, istakla je ona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

U slobodnom izlaganju u hrvatskome saboru na današnjoj sednici potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov govorila je o svirepo ubijenoj srpskoj porodici Zec ali i o ćutanju koje traje do dan danas.

– Pedesetak godina prošlo je od poteza nemačkog kancelara Willyja Brandta u varšavskom Getu. Očigledno ovih pedesetak godina ni iz bliza nije dovoljno da se kod pojedinaca osvesti činjenica da su svirepa ubistva civila, a naročito dece užasna i da zaslužuju najširu osudu svih. Jučerašnje predsednikove izjave nisu ništa novo, već su samo nastavak višegodišnjeg skrnavljenja žrtve koje traje već godinama. U TV kalendaru emitovanom na HRT-u u podsećanju na pokolj porodice Zec zaključeno je kako su, citiram, “zbog medijskog naduvavanja ovog slučaja u senciostala stradanja više od 400 dece u Domovinskom ratu”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Aleksandra Zec je postala simbol stradanje Srba u gradovina širom Hrvatske. Davanjem imena ulice ili trga po Aleksandri Zec je gesa, svi mi kad izgovaramo njezino ime, ali i imena svih drugih nedužnih žrtava, imamo dužnost i obavezu izgovarati ga sa osećajem najdubljeg poštovanja, ali istovremeno s osećajem kajanja i prezira prema počiniteljima. Zagreb, grad zaboravljenih likvidacija, proterivanja i zastrašivanja brojnih njegovih Srba nema pravo na zaborav, niti ima pravo na nepoljuljanu savest. Upravo je zato dolaskom na jučerašnju komemoraciju gradonačelnik Tomašević postao onaj čovek s početka ovog izlaganja i čini upravo ono što trebamo činiti svi kako bi napravili pozitivne iskorake, osuditi pojedinca i što je još bitnije poštovati žrtvu – istakla je Jeckov.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar