Neuništiva CRNA KUTIJA čuva tajnu naše propasti: Beleži podatke i opominje buduće civilizacije (FOTO)

Na debelim čeličnim pločama biće instalirani solarni paneli

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Earth's Black Box

Neuništiva “crna kutija” biće izgrađena u zabačenom području Tasmanije, tokom 2022. Njen zadatak je da zabeleži svaki korak koji čovečanstvo napravi prema klimatskoj, a na kraju i svojoj propasti.

Projekat realizuju marketinška kompanija Clemenger BBDO i stručnjaci Univerziteta Tasmanija. Podaci se već prikupljaju na zvaničnom sajtu.

Masivnu strukturu (veličine gradskog autobusa) činiće debele čelične ploče s instaliranim solarnim panelima. Unutrašnjost će biti ispunjena hard-diskovima za skladištenje informacija o promenama u atmosferi, dok će posebni algoritmi pretraživati internet.

Ostaje puno pitanja

Autori projekta veruju da će prvobitni kapaciteti biti dovoljni za 30 do 50 godina skladištenja, a podrazumevaće svaki tvit, objavu ili vest o klimi, prenosi CNET.

U planu je proširenje memorije, ali sistem održavanja nije otkriven. Ko će u budućnosti menjati solarne ploče, brinuti o ispravnosti hard-diskova ili eventualnom upadu vandala. Na ova pitanja tek treba da dobijemo odgovore.

“Crna kutija” biće udaljena četiri sata vožnje od najbližeg grada (Hobart), ali da li je to dovoljno da ostane zaštićena u narednim decenijama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar