Kiša će preći u susnežicu i SNEG: Objavljena DETALJNA prognoza za narednu nedelju

Premeštanje hladnog fronta usloviće dalji pad temperature

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv

U nedelju ujutru u severozapadnim predelima Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom. U ostalim predelima biće suvo. Na jugu i jugoistoku vedro i uz mraz. Naoblačenje sa kišom iz severozapadnih, tokom dana proširiće se i na ostale predele Srbije.

Duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata i u Podunavlju i sa olujnim udarima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Krajem dana na severu i zapadu Srbije jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni. Minimalna jutarnja temperatura od -2 do 2°C, maksimalna dnevna od 5°C na severozapadu do 13°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 8°C.

U ponedeljak će očekuje premeštanje ciklone iz centralne ka istočnoj Evropi i u njegovom zadnjem delu očekuje se advekcija hladne vazdušne mase sa severa do našeg područja.

Istovremeno, sekundarni ciklon sa Jadranskog mora premeštaće se preko centralnih predela Balkana i on će u ponedeljak u Srbiji uslovljavati oblačno vreme sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom.

Tokom dana premeštanje hladnog fronta usloviće dalji pad temperature vazduha, pojačan severozapadni vetar i porast vazdušnog pritiska, a kiša će i u nižim predelima na severu i zapadu Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg.

Maksimalna temperatura od 4°C na severu i zapadu do 8°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 5°C.

U utorak na severu Vojvodine suvo, a u ostalim predelima Srbije biće oblačno i veoma hladno sa kišom, susnežicom i snegom. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar.

U planinskim predelima očekuju se mećava i vejavica, uz povećanje postojećeg snežnog pokrivača, a manji snežni pokrivač formiraće se i u mnogim nižim predelima, ali on se i dalje neće duže zadrvati ili formirati u većim količinama, jer temperatura vazduha i podloge i dalje neće biti dovoljno niska.

Maksimalna temperatura od 1 do 5°C, u Beogradu do 3°C. Dalji porast vazdšnog pritiska u utorak i udaljavanje ciklona dalje preko istoka biće uvod u stabilizaciju vremena u sredu.

U sredu suvo i hladno, ujutro uz mraz, a samo još tokom jutra na jugoistoku i istoku sa slabim snegom.

U sredu i četvrtak snažan ciklon sa Atlantskog okeana obrušiće se na zapadnu Evropu i doneti tim predelima orkansku oluju.

Već u sredu tokom dana, a naročito tokom četvrtak vazdušni pritisak pod uticajem ovog ciklona biće u osetnijem padu, a jugoistočni vetar u pojačanju, pri čemu će košava biti olujnog intenziteta.

Očekuje se advekcija osetno toplije vazdušne mase sa Mediterana, a temperatura će biti preko 10°C. U petak prolazno naoblačenje sa kišom.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za prvu dekadu decembra od 5 do 8°C, vidimo da će one i u narednom periodu imati česte oscilacije.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar