Osam koraka do SAVRŠENOG OSMEHA pre Božića: Tretmani zbog kojih ćete blistati na svakoj fotografiji

Briga o zubima je veoma važna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Savršen osmeh pre Božića je imperativ, ako želite lepo da ispadnete na prazničnim fotografijama.

Redovne kontrole kod zubara su nešto o čemu svi treba da vodimo računa, pa se preporučuje da posetite stomatologa na svakih 6 meseci. Iako vam možda neće biti potrebna nijedna popravka zuba, ne bi bilo loše da s vremena na vreme skinete kamenac i ispolirate zube.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da biste ušli u novu godinu zdravi i sa lepim osmehom, potrudite se da u ovih mesec dana do Nove godine uradite ovih 8 stvari.

1. Profesionalno čišćenje

Dobro čišćenje zuba može učiniti čuda za vaš osmeh, a traje manje od sat vremena. Pri tom, nema ama baš nikakvih neugodnosti, poput bola i slično. Stomatolog i klinički direktor Quest Dental Pajal Bhala ordinacije otkriva na koji način da zaštitite svoje zube.

– Zubi se poliraju kako bi se osiguralo da se sve mrlje na povrišni zuba uklone i kako bi se postigao čist, sjajan i ujednačen osmeh – kaže on.

2. Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba možda je za neke ljude skup tretman, ali je nešto što je zaista neophodno za lep osmeh. Ipak, biće potrebno više tretmana kako bi vaši zubi dostigli savršenu belinu.

– Vaš stomatolog će napraviti otiske vaših zuba da bi napravio ležište, a zatim će napuniti to ležište tretmanom za izblejivanje zuba i ostaviti ga na zubima koliko god je potrebno kako bi tretman ispravno delovao – kaže Bhala.

Ono što je sigurno, jeste da se većina takvih tretmana sprovodi u toku noći jer se tako postiže najbolji efekat.

Posle otprilike dve nedelje, a ponekad i duže, u zavisnosti od željene nijanse, zubi će postati svetliji.

prirodno izbeljivanje zuba
Foto: Shutterstock

– Morate biti malo oprezniji jer postoje određene namirncie i pića koja ne možete da konzumirate tokom tretmana, tako da bi ovo bila dobra opcija ako imate  vremena i tražite rezulatete koji će vas iznenaditi.

3. Eskpresno izbeljivanje zuba

Brzo izbeljivanje zuba traje samo jedan sat, ali košta nešto više od 1.000 evra.

– To je najefikasniji i najbrži sistem izbeljivanja zuba. To uključuje pažljivo nanošenje peroksida na gleđ zuba, a zatim se koristi specijalizovano svetlo da ubrza razgradnju peroksida i proces izbeljivanja. Ovo bi bio dobar tretman za koji se možete odlučiti ako nemate mnogo vremena ili kao opcija u poslednjem trenutku pre žurke – kaže Bhala.

4. Kompleti za kućno izbeljivanje

Ako niste u finansijskoj mogućnosti da izbelite zube kod profesionalca, postoje kućni setovi koji vam mogu biti od pomoći. U ovim kompletima nalaze se trake, gelovi sa nisko koncentracijom iizbeljivača i štitnik za desni za UV svetlima.

Kompleti koji se prodaju bez recepta zakonski ne smeju da sadrže više od 0,1 odsto vodonik – peroksida, tako da, nažalost, nećete imati iste rezultate kao kad biste otišli kod zubara, gde u proizvodima postoji 6 procenata vodonik – peroksida.

Ovi proizvodi takođe mogu biti rizični ako se ne primenjuju pravilno, ako sredstvo za izbeljivanje procuri na desni, na primer.

5. Očistite zube nakon zabave

Primamljivo je da legnete u krevet nakon praznične noći bez čišćenja zuba. Ali, kao i svaki stomatolog, Pajal poziva da perete zube ujutru i uveče kako bi bili što čistiji i bez mrlja.

Foto: Shutterstock

– Dobro je poznato da hrana koja se servira na zabavama i pića poput šampanja mogu oštetiti vaše zube ako se konzumiraju previše. Dakle, trebalo bi da obezbedite da, kako biste sprečili bilo kakvo oštećenje, temeljno perete zube ujutru i uveče, čistite ih koncem i koristite vodu za ispiranje usta kako biste bili sigurni da su vam usta čista.

6. Kompozitno spajanje

– Ako želite ravnomerniji osmeh, uvek da uradite proces kompozitnog spajanja kod svog stomatologa – kaže Pajal.

Kompozitno spajanje se obično koriste za popunjavanje strugotina, preloma ili praznina među zubima, ali mogu biti dobre i za popravljanje promene boje.

– Ako želite da usavršite svoj osmeh, onda bi ovo bio dobar tretman pre praznične proslave – ističe Bhala.

Ovo je neiznvazivna procedura za razliku od postavljanja krunica ili faseta, za koje je potrebno delimično uklanjanje zuba. Nakon obavljenog posla, napustićete stomatološku ordinaciju sa novim osmehom.

7. Sprečite mrlje

Postoji veliki broj namirnica i pića koji mogu ubrzati promene boje i mrlje na zubima.

Tu spadaju čaj, kafa, vino i začini.

Kozmetički stomatolog i estetičar lica Kristina Vilčinski kaže:

prirodno izbeljivanje zuba
Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

– Svečana hrana i pića poput vina, gaziranih pića, čaja, različitih dezera sadrže supstance koje mogu naštetiti zubima. Boja koja se nalazi u ovim namirnicama potiče od hromogena, koji su duboko pigmentirani molekuli privučeni površinom gleđi vaših zuba.

Iako odustajanje od njih neće odmah preobraziti vaše zube, sprečiće stvaranje mrlja u budućnosti. Ako je pomisao da odustanete od čaja i kafe nešto što vam se ne sviđa, razmislite o tome da ih pijete kroz slamku. Takođe može pomoći da često ispirate usta vodom tako da tamna tečnost ne ostane na vašim zubima dugo između obroka.

Pušenje takođe uništava boju vaših zuba i to je jedan od valjanih razloga da ostavite cigarete.

8. Očistite jezik

Čišćenje jezika neće nužno poboljšati izgled vašeg osmeha. Ali to će sigurno sprečiti da se bakterije nagomilavaju na jeziku i time dovode do neugodnog daha. Postoje čistači za jezik u obliku slova U koji su pričvršćeni za ručke i dizajnirani tako da se povlače duž površine jezika nakon pranja zuba, od zadnjeg dela usta ka prednjem delu.

Zbog svojih čvrstih ivica, za njih se kaže da su efikasniji u čišćenju jezika od četkice za zube.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, The Sun

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar