Ako Elez nastavi da “peva”, ovih 9 ubistava bi moglo biti REŠENO: Od njega se očekuje da ODA Hrkalovićevu

Prema optužnici, Darko Elez je bio direktni izvšilac nekoliko likvidacija i pljački

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Slučajevi Leutar, Delalić, Vukelić, Jugović – samo su neka od mnogobrojnih nerešenih ubistava u BiH, za koja se veruje da bi kriminalac Darko Elez (41) mogao da progovori, nakon što je sklopio “dil” sa tužilaštvima BiH i Srbije za manju kaznu zatvora.

Osuđen je na 15 godina zatvora zbog priznanja da je jedan od organizatora kriminalne grupe je izvršila najmanje četiri ubistva, ali i mnogobrojna razbojništva i pranja novca.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Elez je 3. marta ove godine iz Srbije izručen BiH radi vršenja istrage da je bio na čelu kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvima Siniše Miličevića Tigra, Miloša Ostojića, ali i planiranja likvidacije Zlatana Đuka i Miloša Božovića, kao i tri iznude.

On je tada negirao umešanost u ova ubistva, čak je i tada pred Sudom BiH rekao da je saglasan sa time da mu se odredi pritvor kako bi se istraga što pre okončala.

Kako su pisali mediji, očekuje se da Elez direktno poveže Dijanu Hrkalović s likvidacijom čuvenog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, advokata Luke Bojovića, Filipa Koraća, ali i mnogih drugih. Do sada je otkrio gde se nalazi zakopano telo plaćenog ubice Slaviše Bilinca Bilija, koji je osumnjičen za ubistvo 2006. godine predsednika Fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića Mite.

Foto:Printscreen/ instagram

Predmet Lutka

Inače, u predmetu “Lutka” 15 osoba je osuđeno na 118 godina zatvora, a najveću kaznu dobio je Bojan Cvijan, nekadašnji šef Odseka za droge Sipa. Elez je označen kao organizator te kriminalne grupe, koja je prema dosadašnjim presudama, odgovorna za ubistvo Borisa Govedarice i Zorana Goluba Čarame koji su izrešetani automatskim puškama, Vladimira Vlatka Mačara koji je raznesen u ekploziji MPUD-a, a u kojoj su koletarerne štete bili Rade Magazin i Milan Vlaškić. Ova grupa je takođe odgovorna i za pokušaj ubistva Đorđa Ždrale.

Pljačke od po nekoliko miliona

Kriminalnoj bandi su na teret stavljene i spektakularne pljačke u iznosu od 2,2 miliona evra iz kombija Privredne banke Sarajevo u junu 2006. godine, 670.000KM iz “Pošte 2” u Sarajevu 2008. godine. Iz kombija “Pavlović International” banke u avgustu 2005. godine, ova kriminalna grupa uzela je 1.8 miliona KM, a izvršili su i pokušaj pljačke iz poslovice Nove banke u Istočnom Sarajevu u iznosu od 2,2 miliona KM u novembru 2005. godine. Ovoj kriminalnoj grupi se na teret stavlja i pranje novca.

Prema optužnici, Darko Elez je bio direktni izvšilac nekoliko likvidacija i pljački.

Ubistva koja se dovode u vezu sa Elezom

Foto: Printscreen

Vladimir Vlatko Mačar

Na Palama u eksploziji , 30. januara 2008. godine ubijen je Vladimir Vlatko Mačar. On je u nekoliko navrata bio hapšen pod sumnjom za umešanosti u ubistva na području Istočnog Sarajeva. U sklopu istrage protiv Zijada Turkovića kojem se na Sudu Bosne i Hercegovine sudi za teška krivična dela, istražni tim Tužilaštva BiH došao je do dokaza da je Turković naručio ubistvo Mačara. U ovom slučaju, koletararne štete bili su Rade Magazin i Milan Vlaškić.

Zoran Golub Čalrama

Ispred ugostiteljskog objekta “Sport kafe” u Lukavcu u Istočnom Novom Sarajevu, 10. avgusta 2008. godine, ubijen je Zoran Golum zvani Čarlama. Ubica je nakon više hitaca ispalio iz automatske puške i ubio Goluba, ušao je u automobil marke “golf” i nestao u pravcu Kantona Sarajevo. Potparol Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo, Danka Tešić, tada je izjavila da se sumnja da je u ovom ubistvu učestovalo najmanje tri osobe i da je od ranije poznato da se ubijeni Golub kretao u krimnogenim krugovima.

Milan Vukelić

U eksploziji auto-bombe ubijen je inženjer iz Banjaluke, 6. novembra 2007. godine, u banjalučkom naselju Starčevica u blizini MUP-a Republike Srpske. Pre nego što je ubijen, Vukelić je javno govorio o kriminalu u Zavodu za izgradnju Banjaluke i milionskoj pljački za koje je otvoreno optuživao gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića, direktora Zavoda Čedu Savića i vlasnika firme “Integral Inžinjering” Slobodana Stankovića iz Laktaša.

Boris Govedarica

Govedarica, jedan od vođe kriminalnih klanova, izrešetan je hicima iz automatskog oružja, dok je sa svojim vozilom izlazio iz parking tržnog centra “Tom” u Istočnom Sarajevu. On je bio sumnjičen za dvostruko ubistvo na Jahorini. Za ubistvo bračnog para Todorović na Palama 2004. godini bio je optužen zajedno sa Đorđem Ždralom i Miroslavom Škobom.

Ramiz Delalić Ćele

Bivšeg komandanta Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH, ali i prijatelj Željka Ražnatovića Arkana, Ramiz Delalić Ćele, ubijen 2007. godine u Sarajevu. On je ostao kao jedan od najuticajnijih članova sarajevskog podzemlja. Lirim Bitići zvani Svrka, državljanin Republike Srbije, osumnjičen je za ubistvo Delalića. Ovu informaciju je tada potvrdio i MUP Sarajevskog Kantona. Osumnjičeni se nalaze još uvek u bekstvu.

Taib Torlaković

Ratni zapovednik jedinica Armije BiH u Sarajevu, posleratni sportski radnik i vlasnik ugostiteljskih objekata, ubijen je 16. januara 2004. godine. Bomba koja ga je usmrtila bila je postavljena ispod sedišta automobila kojim se vozio od Vogošća prema Sarajevu, a koja je eksplodirala u naselju Stup. U medijskim izveštajima, ovaj slučaj okarakterisan je kao rezultat sukoba sarajevskog podzemlja.

Risto Jugović

Generalni direktor osiguravajućeg društva “Jahorina” ubijen je 10. marta 2002. godine ispred porodične kuće na Palami. Samo tri dana pre nego što je ubijen, on je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će biti ubijen i da se protiv njega u Republici Srpskoj vodi hajka te i da je izložen konstatnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima.

Željko Kopanja

U Banjaluci, 22. novembra 1999. godine izvršen je atentat na vlasnika i glavnog i odgovornog urednika banjalučkih “Nezavisnih novina”, Željka Kopanju. Ispod njegovog automobila bila je postavljena eksplozivna naprava od koje je on nastradao. On je tada uspeo da preživi, ali je izgubio obe noge. U istragu je bio uključen i Scotland Yard, te je na osnovu tragova zaključeno da je atentat počinjen minom većeg kalibra koja je aktivirana na daljinski upravljač.

Joza Leutar

Zamenik ministra unutrašnjih poslova BiH, Joza Leutara, teško je ranjen 16. marta 1999. godine i taj slučaj do sada nije rasvetljen. Joza je ceo život radio u MUP – u, a po uspostavljanju Federacije BiH, imenovan je za zamenika ministra unutrašnjih poslova u Vladi BiH. Tu je radio do atentata u kojem je teško ranjen, a potom je dvanaest dana kasnije preminuo u bolnici Koševo.

Leutar je ranjen u sarajevskom naselju Ciglane, u centru Sarajeva, a istraga u kojoj je učestvovao i američki FBI pokazala je da je u njegov automobil bio postavljen eksploziv. Nakon dve godine suđenja, Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je optužbi šestoricu osumnjičenih. Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Ivan Andabak, Jedinko Bajkuša i Marijo Miličević oslobođeni su u novembru 2002. godine.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar