Da li znate da se ove SRPSKE PLANINE nalaze na zvaničnom sajtu Majkrosofta? Blago Šumadije očaralo svet

Fotografije su snimljene na području sela Šljivice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Gledićke planine prostiru se u pravcu severozapad-jugoistok u dužini od 35 km između Kragujevca na severu, Gruže na zapadu i Levča na istoku do Zapadne Morave na jugu.

One su, posle Rudnika. najviše šumadijske planine. Na njima je najviši vrh Samar (922 m), a posle njega vrhovi Jasenovita glava (906 m), Crni vrh (897 m), Šiljata stena (868 m) i dr. Na području grada Kragujevca Gledićke planine su raščlanjene rečnim dolinama: Lepenice, Grošničke reke, Ždraljice, Pčeličke i Dulenske reke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ove planine bogate su šumom, rečnim tokovima, pašnjacima, divljim životinjama (srne, divlje svinje), prirodnim lepotama i rudnim blagom (gips, barit, pirit, gvožđe, bakar, ugalj).

Istorijske, kulturne i arthitektonske vrednosti Gledićkih planina: manastiri Kamenac, Kalenić i Ljubostinja građeni u 15. veku i 16. veku. Nedavno asfaltiranim putem može se lepo stići od Kragujevca (izlaz preko Stanova i Grošnice) do Zapadne Morave. Planinski i seoski putevi su pogodni za pešačenje, planinske bicikle i automobile.

U selu Čestin pored planinarskog doma (na granici sa Adžinim Livadama) postoji vodospomenik iz 1932. godine podignut vojnicima iz tog kraja poginulim u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. U selu Gledić postoji krčma sa sobama za izdavanje koja je stara preko sto godina. Mnoge kuće u zaseocima (kao što su Slatina i Jošovići u selu Čestin) su stari i preko 200 godina.

Fotografije pejzaža Gledićkih planina nalaze se na zvaničnom sajtu Majkrosofta, gde se mogu preuzeti kao slike za pozadinu desktop ekrana. Fotografije su snimljene na području sela Šljivice.

BONUS VIDEO



Izvor: , Wikipedia, explore-serbia.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar