EU priprema nova pravila za PUTOVANJA: Buster doza na DEVET meseci, evo šta se još uvodi

Očekuje se da će predlozi, koji pokrivaju putovanja izvan EU, biti objavljeni kasnije u četvrtak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Evropska unija će preporučiti rok od 9 meseci za validnost vakcinacije protiv koronavirusa za putovanja, a takođe će predložiti davanje prioriteta vakcinisanim putnicima, navodi se u dokumentu u koji je “Blumberg” imao uvid.

Evropska komisija će predložiti da zemlje članice nastave da primaju sve putnike koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrio evropski blok. Takođe poziva da se zemlje ponovo otvore od 10. januara za sve one koji su koristili vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predložene izmene takođe uvode novo vremensko ograničenje za validnost vakcinacija protiv koronavirusa, što sugeriše da će buster doze biti potrebne nakon perioda od 9 meseci.

Očekuje se da će predlozi, koji pokrivaju putovanja izvan EU, biti objavljeni kasnije u četvrtak.

Vlade EU traže da blok izednači razlike u pravilima kako bi se olakšala putovanja, nakon što su zemlje zauzele različite pristupe prema dužini važenja vakcine i buster dozama.

Кako se najnoviji talas pandemije ubrzava širom Evrope, izvršna vlast EU planira da od 1. marta ukine svoju belu listu zemalja iz kojih su dozvoljeni svi putnici bez obzira na status vakcinacije. Od tog datuma vakcinisani i putnici koji su preležali virus sa EU digitalnim kovid sertifikatom ili ekvivalentnom propusnicom mogu da uđu u blok.

Foto: Vladimir Sporcic

Revidirana pravila bi takođe omogućila putovanje u EU za decu između 6 i 17 godina koja su imala negativan PCR test pre polaska čak i ako nisu vakcinisana. Zemlje EU mogle bi da zahtevaju dodatno testiranje nakon dolaska, kao i karantin ili samoizolaciju.

Кao dodatan vid zaštite, dokaz o negativnom PCR testu bi bio potreban za sve putnike koji su vakcinisani cepivom koje je odobrila SZO, ali koju nije odobrio evropski regulator, kao i za one koji su se oporavili od korone.

Podsetimo, SZO je odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, Astra Zeneka, Sinofarm, ali ne i rusko Cepivo Sputnjik V. Od navedenih vakcina Evropski agencija za lekove (EMA) nije odobrila onu koju proizvodi Sinofarm.

O predlozima EK će dalje odlučivati Evropski savet.

BONUS VIDEO:

Izvor: Blumberg

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar