Poslednji pokušaj da mu se SPASI ŽIVOT: Najnovije informacije o stanju Milutina Mrkonjića!

Šta je tačno ECMO aparat, nedavno je za medije objasnio prof. dr Jovan Marijašević u Institutu za plućne bolesti Vojvodine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Čuveni socijalista Milutin Mrkonjić je priključen, kako saznaju beogradski mediji na ECMO aparat, što je poslednji pokušaj da mu spasu život u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mrkonjić je intubiran, na respiratoru, u veštačkoj komi, ali kako saznaju mediji, priključen i na ECMO aparat, kolokvijalno poznat i kao veštačka pluća, pomoću koga se srce i pluća takoreći odmaraju, stavljaju “na odmor” i organizam održava u životu. Takođe, svakodnevno zaseda konzilijum najboljih lekara koji brinu o Mrkonjiću, čije je stanje i dalje izuzetno teško.

Šta je tačno ECMO aparat, nedavno je za medije objasnio prof. dr Jovan Marijašević u Institutu za plućne bolesti Vojvodine.

– Pacijent ima kanilu u femoralnoj veni (vena u butini) i odatle izvlačimo krv, koja ide preko oksigenatora, gde se vrši razmena – ubacije se kiseonik, a izbacije ugljen-dioksid. Druga kanila je u veni jugularis, na vratu, i tuda se ta krv vraća u organizam. Mehaničkom ventilacijom smo došli do maksimalnih parametara i nismo to uspeli. I onda smo, prema određenim indikacijama, uključili ECMO aparat. Ali najpre smo pluća morali da stavimo na rest (odmor) – spustimo parametre da ih ne bismo oštetili. Oko 800 ml krvi je u tom sistemu u trenutku, a u minutu sva krv prode preko aparata. Krv se vrti non-stop, ako stane, koaguliše se i gotovo je. Evo, ovom pacijentu se vrti 15. dan. I kada pluca pocnu da dišu, ide tzv. vining (weaning), skidanje s ECMO aparata i potom pacijenta vraćamo na mehaničku ventilaciju. I tek onda dolazi skidanje s respiratora – rekao nam je tada prof. Matijašević i dodao da oni više od dve godine izvode ECMO procedure i da su njima spasavali živote i pre kovida.

BONUS VIDEO:

Izvor: Kurir

Komentari (6)

  1. Жао ми је сваког човека,али толики млађи од овог господина нису имали ни десети део пажње и бриге медицинара.То се, просто,намеће у овој причи.

    Odgovori
  2. Ka: Posmatrac Pa i ne promasio. Komentari su tako daleko od clanka da, dok ih nadjes, zaboravis sta si hteo i za sta si hteo da ostavis komentar.

    Odgovori

Ostavite komentar