Poslednji pokušaj da mu se SPASI ŽIVOT: Najnovije informacije o stanju Milutina Mrkonjića!

Šta je tačno ECMO aparat, nedavno je za medije objasnio prof. dr Jovan Marijašević u Institutu za plućne bolesti Vojvodine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Čuveni socijalista Milutin Mrkonjić je priključen, kako saznaju beogradski mediji na ECMO aparat, što je poslednji pokušaj da mu spasu život u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mrkonjić je intubiran, na respiratoru, u veštačkoj komi, ali kako saznaju mediji, priključen i na ECMO aparat, kolokvijalno poznat i kao veštačka pluća, pomoću koga se srce i pluća takoreći odmaraju, stavljaju “na odmor” i organizam održava u životu. Takođe, svakodnevno zaseda konzilijum najboljih lekara koji brinu o Mrkonjiću, čije je stanje i dalje izuzetno teško.

Šta je tačno ECMO aparat, nedavno je za medije objasnio prof. dr Jovan Marijašević u Institutu za plućne bolesti Vojvodine.

– Pacijent ima kanilu u femoralnoj veni (vena u butini) i odatle izvlačimo krv, koja ide preko oksigenatora, gde se vrši razmena – ubacije se kiseonik, a izbacije ugljen-dioksid. Druga kanila je u veni jugularis, na vratu, i tuda se ta krv vraća u organizam. Mehaničkom ventilacijom smo došli do maksimalnih parametara i nismo to uspeli. I onda smo, prema određenim indikacijama, uključili ECMO aparat. Ali najpre smo pluća morali da stavimo na rest (odmor) – spustimo parametre da ih ne bismo oštetili. Oko 800 ml krvi je u tom sistemu u trenutku, a u minutu sva krv prode preko aparata. Krv se vrti non-stop, ako stane, koaguliše se i gotovo je. Evo, ovom pacijentu se vrti 15. dan. I kada pluca pocnu da dišu, ide tzv. vining (weaning), skidanje s ECMO aparata i potom pacijenta vraćamo na mehaničku ventilaciju. I tek onda dolazi skidanje s respiratora – rekao nam je tada prof. Matijašević i dodao da oni više od dve godine izvode ECMO procedure i da su njima spasavali živote i pre kovida.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (6)

  1. Жао ми је сваког човека,али толики млађи од овог господина нису имали ни десети део пажње и бриге медицинара.То се, просто,намеће у овој причи.

    Odgovori
  2. Ka: Posmatrac Pa i ne promasio. Komentari su tako daleko od clanka da, dok ih nadjes, zaboravis sta si hteo i za sta si hteo da ostavis komentar.

    Odgovori

Ostavite komentar