Priprema za TRUDNOĆU: Sedam stvari koje morate da uradite PRE nego što ostanete u drugom stanju

Razmislite i o tome da li ćete raditi dok ste trudni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Ako planirate da ostanete u drugom stanju, potrebno je da se pripremite za trudnoću.

To najpre podrazumeva psihičku pripremu, zatim odlazak kod ginekologa i još nekoliko veoma bitnih stvari.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najčešće će vam ginekolog preporučiti određene testove, uvođenje novih namirnica ili vitamina u ishranu, kao i odricanje od štetnih navika kao što je konzumiranje cigareta, nepravilna i neredovna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i konzumiranje alkohola.

Ovo su stvari koje treba da uradite pre nego što ostanete u drugom stanju, korak po korak:

1. Posetite ginekologa

Pre nego što počnete aktivno da radite na bebi, poželjno je da posetite svog ginekologa, naročito ako je prošlo mnogo vremena od prethodnog pregleda. Na tom pregledu ginekolog bi trebalo da vam da odgovor na sva pitanja koja vas muče u vezi sa ostajanjem u drugom stanju i da vas posavetuje na koji način je najbolje da se pripremite za trudnoću.

Pored redovnog ginekološkog pregleda, uključujući i vaginalni pregled i ultrazvuk, kao i standardne testove (PAPA test, cervikalni i vaginalni bris), vaš ginekolog će u obzir uzeti istoriju bolesti vas i vašeg partnera, eventualno preporučiti testove koji će isključiti genetske predispozicije za određene nasledne bolesti, te vam preporučiti konkretne zdravstvene mere koje će pomoći vašem telu u pripremi za začeće.

2. Regulišite telesnu težinu

Jedna od ključnih stavki na koju treba obratiti pažnju i pre začeća jeste vaša telesna težina. Poznato je da žene koje se bore sa manjkom ili viškom kilograma često imaju problem prilikom začeća. Zato je neophodno razgovarati sa ginekologom o vašoj trenutnoj telesnoj težini, ishrani i fizičkoj aktivnosti.

U slučaju problema sa težinom, najbolje je da se posavetujete sa svojim doktorom ili nutricionistom o planu ishrane koji će sadržati ravnomerno raspoređen unos voća, povrća, mesnih i mlečnih proozvoda, da biste vašem organizmu obezbedili hranljive materije koje su neophodne za vaš organizam. Osim toga, unošenje tečnosti i redovna fizička aktivnost takođe su neizostavan deo održavanja težine i zdrave forme.

Ginekološki pregledi koje svaka žena MORA da uradi bar jednom godišnje: Prevencija je bitna za ZDRAVLJE!

3. Posetite zubara

Zdravlje usta i zuba pre trudnoće značajno smanjuje šanse za brojne komplikacije u trudnoći. Velika je verovatnoća da se u trudnoći, usled pojačanog delovanja hormona estrogena i progesterona, javi oticanje i krvarenje desni, a zubi bivaju podložniji infekcijama. Zato je jedan od važnih koraka u pripremi za začeće i redovna kontrola kod stomatologa.

4. Regulišite unos vitamina

Pored zdrave ishrane, neophodno je da unosite i dovoljnu količinu vitamina i minerala. Doktor će vam preporučiti uzimanje folne kiseline, koja je važna zbog sprečavanja neuroloških deformacija ploda.

Osim toga, moguće je da ćete morati da uzmete i druge suplemente, u vidu vitamina C, gvožđa (u slučaju anemije) ili vitamina B. Iako svih ovih vitamina ima i u određenim grupama namirnica, često su te količine nedovoljne dodatnim zahtevima tela, te je potrebno uzimati ih dodatno.

Posebna opreznost se savetuje kada je u pitanju vitamin A. Previsok unos ovog vitamina može prouzrokovati određene defekte ploda.

Foto: Shutterstock

5. Odrecite se štetnih navika

Poznato je da štetne navike nisu dobre ni tokom trudnoće, ni inače. Sada imate još dodatni motiv da ih stavite pod kontrolu jer se tiču i zdravlja vašeg deteta. Od štetnih navika, među najčešćim je svakako konzumiranje cigareta. Cigarete smanjuju dotok kiseonika do vaše bebe, čime se ozbiljno ugrožava njeno zdravlje. Pušenje u trudnoći može izazvati ozbiljne komplikacije po bebu, a i povezano je sa većom stopom pobačaja i prevemenih porođaja.

Alkohol i narkotici mogu putem placente direktno dopreti do vaše bebe i izazvati brojne razvojne komplikacije. Ako ste konzumirali narkotike ili značajnije količine alkohola dok niste znali da ste u drugom stanju, obavezno ovo napomenite svom ginekologu.

6. Čuvajte se infekcija

Izloženost infekcijama u periodu kada pokušavate da zatrudnite može imati ozbiljne posledice po vašu potencijalnu trudnoću. Zato je važno da izbegavate termički slabo obrađenu ili neobrađenu hranu, nepasterizovane mlečne proizvode ili nepasterizovane sokove. Ova hrana je idealno stanište za razne mikroorganizme i bakterije, poput ešerihije koli i salmonele.

Osim toga, redovno perite ruke i nosite zaštitne rukavice ako radite u polju ili u bašti. Ako imate hronične zdravstvene probleme, doktor vam može preporučiti i vakcinaciju protiv sezonskog gripa, kako biste ojačali imunitet i sprečili pojavu infekcija.

Foto: suedhang / ImageSource / Profimedia

7. Planirajte roditeljstvo unapred

Pored zdravstvenih problema, budućim mamama i tatama se savetuje da porazgovaraju i o drugim pitanjima koja se tiču planiranja trudnoće. Da li će mama nastaviti da radi tokom trudnoće ili će tata podneti sav finansijski teret?

Da li imate ušteđevinu na koju možete da računate za vreme trajanja trudnoće i u prvim mesecima bebinog života? Da li će vam biti potrebna pomoć oko bebe ili vođenja domaćinstva?

Odvojite vreme da usaglasite stavove pre nego što počnete da radite na bebi, da biste mogli što bezbrižnije i rasterećenije da dočekate prinovu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, bebo.club

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar