O Miši iz Pirota će se tek PRIČATI! Istoričar spojio lepo i korisno – ovaj PODVIG se ne viđa često (FOTO)

Miša Anđelković je spojio stari, srednji i novi vek sa stadom ovaca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTS

Istorija i čuvanje ovaca nemaju mnogo dodirnih tačaka – osim u slučaju Miše Anđelkovića iz Pirota.

Mladi istoričar Miša Anđelković, iz pirotskog sela Obrenovca, dok je studirao svaki slobodni trenutak provodio je na svom imanju i čuvao stado od 80 ovaca. To ga nije omelo da master studije istorije u Novom Sadu završi sa desetkom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rešenje je tu!

Miša Anđelković je spojio stari, srednji i novi vek sa stadom ovaca. Pašnjaci i livade često su bile njegova čitaonica.

– Milina je bilo učiti sa njima, sa ovcama… mir, tišina, stvarno je bilo uživanje. Biblioteka i čitaonica su bile sa mnom u svakom trenutku. Knjiga je uvek u torbi… – priča Anđelković.

Deda Ljubomir uveo ga je u svet istorije, a kada je odlučio da joj se posveti, dobio je podršku roditelja.

– Bez obzira što je on učio i fakultet, on je nama pomagao. Celog leta je bio ovčar, sa sobom je uvek nosio knjige, uz ovce je završio fakultet… a mislim da se i celo selo ponosi Mišom – kaže Stojan.

Foto: Printscreen

Iako je stažirao u Pirotu i dobio zvanje kustosa, Mišino obrazovanje nije bilo dovoljno da dobije posao. Ipak, otvorila su se neka druga vrata.

– Ja sam dobio poziv iz Beograda – poziv od direktora Muzeja žrtava genocida Dejana Ristića i naravno, ponudu sam odmah prihvatio, tako da sam već počeo da radim. To je upravo ono što sam ja hteo. I svakako mi je jako drago da sam dobio onaj posao koji sam želeo. I to je samo jedan izazov da ja dokažem da sam tu gde jesam s pravom – kaže Miša.

Tom mladom čoveku istorija je strast – ali ne jedina. Obožava odbojku i stripove, uz koje je naučio italijanski jezik, ima biblioteku sa više od tri hiljade knjiga.

Rešen da se i dalje usavršava, kaže da ne bi menjao dobitnu kombinaciju, pa će verovatno i doktorat, osim na fakultetu, pripremati na prostranim pašnjacima uz svoje stado.

BONUS VIDEO:Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar