Hrvatska KRIVA za smrt devojčice koju je udario voz: Evropa presudila u slučaju koji je POTRESAO Balkan

Maltretiranje i nehuman odnos prema i migrantima zabeleženi su u više navrata na granici sa BiH i Srbijom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odlukom Evropskog suda za ljudska prava Hrvatska mora da plati 40.000 evra porodici nesrećno poginule avganistanske devojčice Madin Husini, koja je stradala pre četiri godine na hrvatsko-srpskoj granici.

Njenu majku i šestoro dece hrvatski policajci grubo su isterali iz Hrvatske, a šestogodišnja Madin pala je pod voz. Naime, porodici je granična policija naredila da hodaju po železničkoj pruzi prema granici sa Srbijom i upravo tako je voz pregazio Madin.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj slučaj su evropske sudije ocenile kao nečovečno i ponižavajuće ponašanje hrvatske policije, a od presude se izuzela samo hrvatska sutkinja u evropskom sudu Ksenija Turković.Sud je utvrdio da Hrvatska nije ni sprovela pravu istragu o onome što se dogodilo, čak je i sprečavala porodicu da pokrene pravnu bitku, a njihov advokat Sanja Jelavić tvrdi da su pod pritiskom bili svi koji su želeli da pomognu, prenose Novosti.

Reagovao je i Centar za mirovne studije tvrdnjom da je Evropski sud za ljudska prava potvrdio da Hrvatska nezakonito proteruje ljude.

– Presuda nije samo sramota za policiju, već i za celu Hrvatsku, za sve nas, građane i vladu. Od premijera Andreja Plenkovića očekujemo hitnu smenu odgovornih za smrt deteta zbog postupka institucija koje mi građani finansiramo – poručuju “mirovnjaci”. Upravo je Centar za mirovne studije angažovao advokata, a tvrde da su sve vreme njihovi aktivisti bili zastrašivani.

Maltretiranje i nehuman odnos prema i migrantima zabeleženi su u više navrata na granici sa BiH i Srbijom, iako je u prvo vreme Hrvatska to demantovala. Nakon što su inostrani mediji dokumentovali snimcima nasilje nad imigrantima od strane policije, pokrenuta je istraga, ali rezultati do sada nisu objavljeni.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar