Podmornice SAD moraju da MIRUJU: Incident kod Tajvana naterao američku mornaricu na oštre MERE (VIDEO)

Rukovodstvo mornarice opisalo je ovu obuku kao prekid rada

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Warthog Defense

Američka mornarica je u sredu naredila bezbedonosno povlačenje svih podmorničkih snaga kao odgovor na rezultate istrage o incidentu prošlog meseca u Južnom kineskom moru.

Dana 2. oktobra, moćna jurišna podmornica na nuklearni pogon klase Sivolf USS Konektikat sudarila se sa objektom, navodi se u saopštenju mornarice pet dana nakon incidenta dok je oštećena podmornica vredna 3 milijarde dolara ušla u luku na Guamu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mornarica je dala samo ograničene informacije, otkrivajući samo da je podmornica stabilna, da nije bilo povreda opasnih po život i da nuklearni sistemi na brodu nisu pogođeni. Pomorska služba nije saopštila gde se incident dogodio, ali su zvaničnici otkrili da se to dogodilo u Južnom kineskom moru.

Početkom novembra, mornarica je završila svoju početnu istragu o nesreći, zaključivši da je podmornica naletela na nepoznatu podmorsku planinu. Taj izveštaj nije javno objavljen, a uzroci koji su doveli do sudara i odgovori posade nakon toga ostaju nepoznati.

Nekoliko dana kasnije, viceadm. Karl Tomas, komandant američke 7. flote, odlučio je da otpusti komandno rukovodstvo Konektikata.

Komandujući oficir, kom. Kameron Aljilani, kao i potpukovnik kom. Patrik Kešin, izvršni službenik, i glavni tehničar sonara Kori Rodžers, šef palube, su smenjeni zbog gubitka poverenja.

Nakon pregleda istrage, Tomas je utvrdio da su „ispravno rasuđivanje, razborito donošenje odluka i pridržavanje potrebnih procedura u planiranju navigacije, izvršenju tima stražara i upravljanju rizikom mogli da spreče incident“.

Kao dalji korak kako bi se osiguralo da se ovakve stvari više ne dešavaju, viceadm. Vilijam Hjuston, komandant mornaričkih podmorničkih snaga, naredio je ukidanje bezbednosti za čitave snage, prvi je izvestio Breaking Defense u sredu.

– Imaćemo to i nastavićemo da naučimo lekcije – rekao je on na pomorskom događaju, prenosi USNI Njuz. „Odbor za bezbednosne istrage još nije kompletan, ali sada znamo dovoljno.

– Imamo veoma rigorozne procedure bezbednosti plovidbe i one su bile ispod onoga što je bio naš standard – rekao je admiral.

Portparol mornaričkih podmorničkih snaga kom. Pol Macapagal je rekao za Insajder da „Snage podmornica sprovode obuku o bezbednosti u navigaciji širom Force kao rezultat incidenta na brzonapadnoj podmornici klase Sivulf USS Konektikat (SSN 22)“

On je rekao da će “posade podmornica pregledati lekcije naučene iz USS Konektikata i upravljačke doktrine kako bi se ojačale dobre prakse u navigaciji. Posada podmornica će razmotriti potrebne procedure u planiranju navigacije, operacijama, upravljanju rizicima i najboljoj praksi kao deo ove obuke.”

Rukovodstvo mornarice opisalo je ovu obuku kao prekid rada i da podmorničke snage nastavljaju da rade i raspoređuju”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Business Insider

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar