Šolak Srbima OTEO fudbal: Đilasov pajtos KRŠI zakon – nelegalno zgrće novac i od reklama

Ko nije pretplatnik kablovske mreže Đilasovog pajtosa, nije mogao ni da prati prenos poslednje kvalifikacione mečeve u fudbalu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić, United Group

Veliki deo Srbije bio je uskraćen da odgleda meč decenije u kome su naši fudbaleri ušli u voz za svetski šampionat koji će se održati naredne godine u Kataru.

Razlog je što je prenos poslednje kvalifikacione utakmice srpske reprezentacije u fudbalu, koja je u nedelju uveče završena porazom Portugalije na svom terenu (1:2), praktično nelegalno emitovan preko kanala Nova S, koji je u vlasništvu Dragana Šolaka i njegove „Junajted grupe”. Drugim rečima, onaj ko nije pretplatnik kablovske mreže SBB, nije mogao ni da gleda utakmicu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, pajtos Dragana Đilasa i medijski tajkun ovim potezom ponovo je zaobišao pravne regulative jer po članu 64 Zakona o elektronskim medijima i Listi najvažnijih događaja, koju sastavlja REM, isključiva prava na prenose od interesa za sve građane imaju televizije koje imaju slobodan pristup i pokrivaju celu Srbiju. To znači da sve utakmice kvalifikacija za evropsko i svetsko prvenstvo naše reprezentacije kanali „Junajted grupe” prenose nezakonito.

Ako se poštuje svako slovo ovog zakona, postavlja se pitanje kako i zbog čega neko ko nema pravo prenosa u Srbiji kupuje za veliki novac TV prava za teritoriju naše države.

Odgovor koji se logično nameće je da to može samo onaj ko je siguran da REM kao regulatorno telo i RTS kao javni medijski servis neće potezati pitanje poštovanja zakona i liste najvažnijih događaja, što ukazuje na moguću korupciju.

POLA SRBIJE U FUDBALSKOM MRAKU

Zbog ovakvog raspleta događaja oko najvažnije fudbalske utakmice za Srbiju u poslednjih nekoliko decenija, poslanik SNS Marijan Rističević rešio je da Tužilaštvu za organizovani kriminal podnese krivičnu prijavu protiv svih koji sede u REM.

– Prelila je kap čašu! Podneću obimnu krivičnu prijavu protiv svih njihovih nedela, počevši od kvalifikacija Srbije za Evropsko prvenstvo, pa ovo svetsko, zaključno sa mečom koji je bio u nedelju. Moja moralna obaveza je da podnesem prijavu protiv njih jer je više od pola građana Srbije bilo lišeno zakonom garantovanog prava da na nekom od nacionalnih kanala može da prati utakmicu svoje reprezentacije. Nekada je cela ulica na jednom televizoru gledala utakmice od takvog značaja za državu, a ovog puta ni to nije bilo moguće, jer onaj ko nema SBB, nije imao gde da pogleda, osim da plati neki njihov servis – ogorčeno priča Rističević za Objektiv.

RADE U DOGOVORU

On, inače, već godinama ukazuje na činjenicu da Šolak, osim očiglednog kršenja pomenutog zakona, u svoj džep stavlja novac od takođe nelegalnih reklama koje se emituju tokom petnaestominutne pauze između dva poluvremena, dok se REM na sve to, narodski rečeno, pravi blesav.

– Očigledno je da ljudi iz REM i „Junajted grupe” rade u dogovoru, pogotovo ako se uzme u obzir koliko je Šolak u prilici da zaradi od reklama na koje nema pravo da ih emituje – dodaje naš sagovornik.

KORUPCIONA MREŽA

On se posebno osvrće i na pojedince koji su članovi REM, a koje s punim pravom može da tuži.

– U REM sedi Goran Petrović, koji je bio jedan od osnivača SBB ispred TV Kragujevac u to vreme, a sada je zamenik predsednice Saveta Olivere Zekić. Nekada je u tom telu bio i Nenad Janković, takođe iz Kragujevca, a koji je u vreme osnivanja SBB bio ispred kompanije KDS. Sada se on nalazi u upravnom odboru RTS. To je očiti sukob interesa, što potvrđuje i ćutnja generalnog direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, koji ne štiti svoje zakonom garantovano pravo da prenosi ovu i druge utakmice iz kvalifikacija. Na tužilaštvu je, dakle, da detaljno ispita ovu potencijalnu korupcionu mrežu jer zbog nekolicine njih oštećenih ima na milione – zaključuje Rističević.

PONUDIO PET PUTA VIŠE OD RTS

Praksa da se utakmice najvećih takmičenja, u šta spadaju i kvalifikacioni dueli, prenose na televizijama sa nacionalnom frekvencijom prekinuta je dolaskom Aleksandra Čeferina na čelo UEFA. Ta institucija je za prodaju TV prava angažovala agenciju koja u tržišnoj utakmici nije izabrala RTS već kablovski kanal Nova S. Nezvanično, RTS je 2019. ponudio oko osam miliona evra za prava prenosa na teritoriji naše zemlje, dok je „Junajted grupa” na sto iznela ponudu od oko 40 miliona evra za prenose na teritorijama Srbije, BiH i Hrvatske, i to za paket koji je, osim kvalifikacija za Katar, uključivao i mečeve Lige nacija, kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kao i završnog turnira EP prošlog leta.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 16. NOVEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Sa nacionalnim pitanjem nema šale. Nacionalne reprezentacije i njihove aktivnosti uvek i svuda u svetu prenose televizije dostupne svim gradjanima države. A kod nas? Kokeza prodao drugima i uveo nas u mrak. Gde je zaista ta spodoba.

    Odgovori

Ostavite komentar