Genijalno rešenje: Baterija koja može da traje punih 28.000 godina

Punjenje baterije bi moglo da postane prošlost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/Freepik

Ova eksperimentalna nanodijamantska baterija napravljena je od veštačkog dijamanta i nuklearnog otpada. Njen konstruktor, kalifornijski startap NDB, tvrdi da bi takva baterija mogla da se koristi punih 28.000 godina bez dopunjavanja, kao i da proizvodi nikakve štetne efekte. Jedini uslov koji mora da bude ispunjen da bi baterija mogla da radi je da ima stalni dotok vazduha. Iako je još uvek u eksperimentalnoj fazi, interesovanje za novu vrstu baterija već su pokazale kompanije iz nuklearne avio i odbrambene industrije.

Punjenje baterije bi moglo da postane prošlost – i to veoma brzo. Za bateriju koja traje 28.000 godina već ima zainteresovanih, a evo i o kakvoj bateriji je reč.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U pitanju je baterija koju su napravili i testirali istraživači iz startap kompanije NDB. Ime ove kompanije je zapravo skraćenica koja se odnosi upravo na ovu bateriju, a ova tri slova znače: nanodijamantska baterija. Ova nanodijamantska baterija napravljena je od veštački stvorenog dijamanta i nuklearnog otpada – što istraživači iz ove kompanije i navode kao glavnu prednost, budući da bi čovečanstvo na ovaj način moglo da se reši nuklearnog otpada.

Baterija koja je napravljena i testirana može da bude gotovo neispražnjiva, tačnije, mogla bi da traje 28.000 godina bez dodatnog i konstantnog punjenja. Tehnologija baterije omogućava korišćenje električnog napona iz dijamanta koji se zapravo i sam koristi u stvaranju ovakve baterije. Pored svega navedenog, prednost kod ovakve baterije je u tome što ne nanosi nikakvu štetu prilikom rada, već joj je potreban samo pristup otvorenom vazduhu.

Iz NDB-a navode da su zadovoljni testiranjem njihovog koncepta nanodijamantske baterije.

Kako vam se čini ovakva baterija i da li biste je koristili?

BONUS VIDEO:



Izvor: cikprestani.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar