Problemi sa VIDOM kod dece: Kako da prepoznate da li je ono dalekovido ili KRATKOVIDO

Oštećenje vida najbolje je uočiti što pre

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Probele sa vidom kod dece potrebno je uočiti na vreme, kako bi što pre počela da nose naočare ako je to potrebno.

Ukoliko postoji dioptrija, smatra se da nošenje naočara može ispraviti vid do određene starosne granice. Za pravilan razvoj deteta od velikog značaja su viezualni sadržaji i dobar vid.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako se razvija vid kod dece po uzrastu?

U prvim mesecima života, novorođenče može jasno da vidi samo objekte udaljene 20 do 25 cm od njihovog lica. Reaguju samo na predmete jakih boja, svetlost i izražene kontraste i objekte koji se kreću. Do trećeg meseca, vid se polako popravlja i beba već može da prati pogledom predmet koji se kreće, a kada se on zaustavi – pogled zadržava na njemu.

U drugoj godini života deca razvijaju dubinsku percepciju, očno – telesnu koordinaciju, očno – ručnu koordinaciju i sposobnost prosuđivanja udaljenosti.

Od druge do pete godine, olovke i bojice postaju zanimljive, dete crta, posmatra slike.

Petogodišnjak vidi skoro podjednako dobro kao odrastao čovek.

Kada otići na prvi očni pregled?

Već u porodilištu bebu će pregledati pedijatar. Savetuje se i pregled očnog lekara, mada to se veoma retko dešava. Čak i ako vaše dete ne pokazuje simptome problema sa očnim vidom, trebalo bi da ide na pregled očiju sa 6 meseci, pa opet u uzrastu oko 3 godine starosti.

Foto: Shutterstock

Blagovremeni očni pregledi pre nego što dete krene u školu, daje vam dovoljno vremena da uočite i ispravite moguće probleme sa vidom koji bi kasnije mogli da ometaju dete u školi i učenju.

Takođe, ako postoje, očne probleme je mnogo bolje rešavati u ranom uzrastu. Malo dete, koje ne vidi baš najbolje, neće se samo požaliti da ima problem sa vidom. Ono je jednostavno naviklo da gleda na taj način i smatra da je to ispravna slika predmeta, na primer, zamućena.

Decu do tri godine starosti pedijatar će uputiti oftamologu tek ako se roditelj žali da dete ima problema. Nažalost, u najvećem broju slučajeva, problemi sa vidom se otkrivaju tek na prvom sistematskom pregledu, koji se uglavnom radi oko šeste godine života.

Kako prepoznati problem sa vidom kod dece od 3 do 6 godina?

1. Dete sedi (ili stoji) preblizu televizora ili drži knjigu, slikovnicu ili igračku previše blizu.

2. Dete škilji (skuplja oči) ili zatvara jedno oko pri gledanju slikovnice ili knjige.

3. Dete naginje glavu da bi bolje videlo.

4. Često trlja oči.

Foto: Shutterstock

5. Preosetljivo je na svetlost (pokriva oči na jakoj svetlosti).

6. Često mu suze oči (takozvane vodenaste oči) ili su crvene.

7. Dete izbegava aktivnosti koje podrazumevaju vid na blizinu (bojenje ili čitanje) i one aktivnosti koje zahtevaju vid na daljinu (igra loptom), čak vam se u pojedinim situacijama čini da je dete “nespretno”.

8. Dete se žali na glavobolju ili umorne oči.

9. Boja zenica je neoubičajena, beličasta.

Dalekovidost kod dece

Dalekovidost je vrlo česta pojava kod male dece. Ozbiljna dalekovidost može voditi do strabizma (poremećaja položaja očiju). Ako je strabizam prouzrokovan samo dalekovidošću, nošenje ispravnih naočara može uticati na ispravljanje vida.

Foto: Shutterstock

Netretirani strabizam može dovesti do amliopije (slabovidosti). Ako se ne leči, slabovido oko se “ugasi”, pa vid tog oka može biti izgubljen zauvek.

Kraktovidost, takozvana miopija kod deteta

Još jedan od čestih problema koji se javljaju kod dece predškolskog uzrasta. Ako su kratkovida, deci je teško da jasno vide udaljenije objekte i predmete. U većini slučajeva, kratkovidost se može u potpunosti korigovati naočarima.

Astigmatizam i dete

Obično uzrokuje zamabljen i iskrivljen vid na svim udaljenostima. Kao i kod kratkovidosti i dalekovidosti, astigmatizam se obično može u potpunosti ispraviti adekvatnim naočarima. Ako se ustanovi neki od problema sa očnim vidom, trebalo bi obavljati preglede svakih godinu dana, prvenstveno kako bi se proverilo da li je dioptrija još uvek odgovarajuća, ili je treba menjati.

Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Strabizam kod dece

Kad je u pitanju strabizam, postoji jedva uočljivo skretanje jednog ili oba oka. Skretanje može biti prema nosu ili spolja, ređe prema gore ili dole, često kombinovano. Oko može biti stalno u razrokom položaju, povremeno (na primer, kod umora ili u nekim pravcima pogleda) ili naizmenično. Lečenje slabovidosti i razrokosti treba započeti što pre. Ono je dugotrajno, zahteva dosta angažovanja i podršku roditelja.

Ako vaše dete treba da nosi naočare, motivišite ga da to i prihvati. Uključite ga u kupovinu naočara i izbor okvira. Odabrani okvir za naočare mora biti udoban vašem detetu. Objasnite mu koje su dobre strane nošenja naočara, koristeći konkretne primere: “Nove naočare će ti pomoći da bolje uhvatiš loptu kada se budu igrao sa prijateljima”.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, trudnocaizdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar