Vozači, vodite računa: Ako pojedete OVU POSLASTICU možete završiti u policiji zbog droge

Brzi testovi na psihoaktivne supstance, koje policija koristi na terenu, mogu ponekada da budu lažno pozitivni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Proteklih nekoliko dana, policija je otkrila nekoliko vozača koji su pod dejstvo psihoaktivnih supstanci bili za volanom automobila. Neki od njih izazvali su nesreće sa tragičnim posledicama, a prema podacima koji dolaze sa VMA, zabeleženje porast korišćenja psihoaktivnih supstanci.

Toksikološkinja sa VMA Snežana Đorđević upozorava je da sve više pacijenata koji dolaze koristi jednu veoma opasnu kombinaciju, a to je alkohol i kokain.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ona kaže da je najopasnije trovanje heroinom, ali to ne znači da i ostale psihoaktivne supstance nisu opasne, a mogu da dovedu i do smrti.

Kada pacijent kod koga se sumnja na trovanje dođe u bolnicu, olakšavajuća okolnost je kada se zna šta su konzumirali. Međutim, kako kaže, često se dešava da se kod novih psihoaktivnih supstanci nalazi nešto za šta se ne zna šta je, a onda ni lekari ne mogu da potvrde o čemu se radi.

Đorđević ističe da brzi testovi na psihoaktivne supstance, koje policija koristi na terenu mogu ponekada da budu lažno pozitivni, te da je zato važno da laboratorija bude uključena u dodatne analize da bi se potvrdilo da je određena supstanca zaista konzumirana.

– Neke stvari koje konzumiramo svakodnevno, poput štrudle sa makom ili kafetina, može da bude pozitivan test na opijate ili da se posumnja da je koristio heroin. Neophodno je da preliminarni test bude potvrđen još nekom analitičkom metodom – rekla je Đorđevićeva.

Govoreći o neuobičajenim supstancama koje se koriste i koje dovode do trovanja, kaže da je bilo slučajeva zloupotrebe različitih biljaka, poput muskatnog oraha.

– Imali smo dva slučaja trovanja muskatnim orahom, koji sadrži supstancu miristicin. Naši pacijenti su uzimali po četiri muskatna oraha sa vinom. Taj miristicin može da izazove halucinacije – navela je toksikološkinja.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Pa ja sam onda beznadezan slucaj, kafu pijem po ceo dan a strudlu sa makom obozavam, mada je samo povremeno jedem jer me uspavljuje. :) Inace opijate nikada! Usavrsite test pod hitno.

    Odgovori

Ostavite komentar