Erdogan upozorio na strašne posledice klimatskih promena: U budućnosti će se voditi borba za vodu i hranu

Katastrofe povezane sa klimatskim promenama su sve češće, rekao je turski predsednik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio će se zbog klimatskih promena, suša, porasta stanovništva i urbanizacije, u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa i hrane.

On je na ceremoniji puštanja u rad brane i hidroelektrane Ilisu rekao da će njen kapacitet skladištenja vode oko 11 milijardi kubnih metara, snage od 1.200 megavata, Turskoj godišnje osigurati finansijsku korist od tri milijarde lira.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Voda znači život u našoj civilizaciji. Energija je još jedan nezamenjiv izvor života danas. Stoga je ovo projekat koji našoj zemlji pruža veoma važne prilike i mogućnosti”, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Uprkos povećanju broja stanovnika sa tri na osam milijardi u poslednjih 60 godina, količina padavina na zemlju koju imamo nije se promenila, rekao je on i dodao da su katastrofe povezane sa klimatskim promenama, poput suša, poplava i šumskih požara sve češće.

“Zaštita vodnih resursa pre nego što dostignu granicu potrošnje, njihovo efikasno korišćenje i ispravno upravljanje postalo je obaveza, a ne izbor”, dodao je Erdogan.

Smatra da će se u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa.

“Evidentno je da će se u narednom periodu voditi borba za vodne resurse i proizvodnju hrane, na sličan način kako se to u prošlosti radilo za naftu”, kazao je Erdogan.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar