Ne ustručavajte se da potražite pomoć: Šta je PSIHODINAMIČKA psihoterapija i kome je namenjena?

Shvatite da odlazak kod psihologa ili psihoterapeuta nije nikakva sramota i da se preporučuje apsolutno svima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia, Ilustracija

Događaji iz prošlosti mogu imati zaista veliki uticaj na sadašnjost.

Traumatična iskustva u velikoj meri oblikuju vaše strahove, navike i reakcije u sadašnjosti.

Kada postanete svesni činjenice da sami sebi ponekad podmećete nogu, ne svojom voljom, najbolje rešenje je odlazak na psihoterapiju.

Pre svega, shvatite da odlazak kod psihologa ili psihoterapeuta nije nikakva sramota i da se preporučuje apsolutno svima!

Psihodinamička terapija, jedan je od najstarijih vidova psihoterapije.

Ona je zasnovana na visoko razvijenoj i višestranoj teoriji ljudskog razvoja i interakcije.

Psihodinamička psihoterapija, poznata je i kao uvidom-orijentisana terapija.
Njen primarni fokus su nesvesni procesi koji se manifestuju u ponašanju osobe, tako da je njen glavni zadatak da utvrdi koji je uzrok određenog ponašanja ili sklonosti.

Cilj psihodinamičke terapije je da se kod osobe ostvari određen nivo samosvesti, kao i nivo razumevanja toga kako doživljaji iz prošlosti utiču na sadašnje ponašanje, strahove ili navike.

Foto: Shutterstock

Psihodinamički pristup omogućava klijentu da ispita nerešene sukobe i simptome, koji proizilaze iz prošlih disfunkcionalnih odnosa. Takođe, pomaže klijentima da shvate kako se nerešena pitanja iz prošlosti manifestuju u sadašnjosti.

To se kod ljudi obično vidi kroz njihovu želju ili potrebu da se ponašaju i reagujju na određen način u nekoj situaciji.

Na primer, ovim vidom terpije, može se ustanoviti koja trauma je nagnala osobu da pribegne korišćenju psihoaktivnih supstanci, zbog čega se ta osoba plaši emocija ili veze, zbog čega preferira partnere određenog tipa…

Psihodinamička terapija se u početku svodi na razgovore o svakodnevici. Terapeut će vam postavljati pitanja o tome kakav vam je bio dan, kakvo vam je bilo detinjstvo, šta ste sanjali…
Kada vas bolje upozna, psihoterapeut će vas pitati da li, i na koji način, mislite da vaša prošlost utiče na vas danas.

Psihoterapeut će vam razgovorom pomoći da bolje osmotrite sebe i da naučite da prepoznajete uzročno-posledične veze u svom životu.

Kome se preporučuje da ode na ovu vrstu terapije?

Ovaj vid terapije se preporučuje svima koji žele da izbace iz sebe svoje potisnute emocije, koje su glavni uzročnici različitih problema i strahova.
Razgovorom o njima, uspećete da ih savladate vremenom.

Takođe, ona može pomoći i onima koji se u određenom trenutku osećaju izgubljeno ili uplašeno, a da potencijalno nisu ni svesni uzroka.

Psihodinamička psihoterapija pomaže i osobama koje pate od depresije ili anksioznosti, potisnutog stresa ili mentalnih smetnji.

Foto: Shutterstock, ilustracija

Šta je važno?

Za rešavanje problema i promene, kada je u pitanju dugoročna psihodinamička psihoterapija običnosu potrebne dve godine.

Razlog je taj što terapija često ima za cilj da menja aspekt nečijeg identiteta ili ličnosti ili da integriše razvojno učenje koje je propušteno dok se osoba, odnosno klijent, nalazila u nekoj od faza emocionalnog razvoja.

Stručnjaci za kratku psihodinamičku terapiju veruju da neki problemi mogu da se reše i za kraće vreme, ili da će kratka intervencija započeti proces promena za koji nije potrebno konstantno angažovanje terapeuta.
O prestanku terapije bi trebalo da se posavetujete sa samim psihoterapeutom.

Dakle, najvažnije je da ne žurite i da date sebi vremena za isceljenje.

Druga važna stvar je da se ne ustručavate pred svojim psihologom. Govorite sa njim iskreno i otvoreno.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, PsihoCentrala, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar