OBJEKTIV OTKRIVA

U Austriji bez kovid propusnice ni kod FRIZERA: Evo kako funkcionišu zemlje sa zelenim sertifikatima

Objektiv vam donosi najnoviji pregled evropskih zemalja koje funkcionišu s kovid propusnicama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Johann Schwarz / AFP / Profimedia, Masa Bandjur

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, Krizni štab za borbu protiv kovida-19 uveo je pre deset dana kovid propusnice koje važe samo za ulazak u ugostiteljske objekte i na slavlja u zatvorenim prostorima, i to od 22 sata uveče do jedan sat ujutro.

U drugim zemljama kovid propusnice važe 24 sata i u većem broju objekata, što predlaže i medicinski deo našeg Kriznog štaba, koji takođe traži sveukupno pooštravanje mera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Objektiv vam donosi najnoviji pregled evropskih zemalja koje dvadesetčetvoročasovno funkcionišu s kovid propusnicama.

FRANCUSKA

Sanitarna propusnica važi u Francuskoj od 21. jula. U početku je posedovanje propusnice bilo neophodno samo za posete bioskopima, pozorištima, muzejima, sportskim dvoranama i drugim kulturnim ustanovama. Međutim, sad je potrebna i za boravak u kafićima na zatvorenom i otvorenom, pri ulasku u zoološke vrtove, biblioteke, pozorišta, bioskope, noćne klubove i kockarnice.

Obavezna propusnica ili negativan test ne stariji od 48 sata tiču se i turista, jer se bez njih ne mogu posetiti Ajfelov toranj, muzeji, zabavni parkovi i turistički brodovi. Iste mere važe i za boravak u hotelima, odmaralištima i kampovima, kao i u javnom prevozu. Kazna za nenošenje maske u prevozu iznosi 135 evra.

GRČKA

Grčka je uvela mere za suzbijanje pandemije koje će trajati do kraja marta naredne godine, a jedna od njih su i propusnice. One omogućavaju posetu bioskopima, pozorištima, muzejima i teretanama. Nevakcinisano stanovništvo radi test dva puta nedeljno, za šta sedmično plaća 20 evra.

BUGARSKA

U Bugarskoj, državi s najmanjom stopom vakcinacije u EU (oko 30 odsto), nadležni su najavili obaveznu zelenu kovid propusnicu za ulazak u restorane, pozorišta, bioskope, koncertne dvorane, teretane, klubove i tržne centre, pošto se zemlja suočava sa skokom broja zaraženih.

PORTUGALIJA

U Portugalu, zemlji s najvećom stopom vakcinacije protiv koronavirusa u svetu (86 odsto), mere se ukidaju, a kovid propusnice više nisu potrebne za ulazak u restorane, kafiće, hotele, kazina, teretane i spa-centre, gde su doskora bile neophodne.

Portugalci potvrdu o vakcinaciji mogu da instaliraju u mobilni telefon.

Foto: Johann Schwarz / AFP / Profimedia

HRVATSKA, CRNA GORA I SEVERNA MAKEDONIJA

U Hrvatskoj se bez propusnica ne može na koncerte, klubove na otvorenom, sportska dešavanja. Isto od letos važi i u Crnoj Gori i S. Makedoniji.

AUSTRIJA

Bez kovid propusnice nije moguće ući skoro nigde. Ona je potrebna za ulazak na fakultete, u gradsku čitaonicu, na predavanja, u bioskope, pozorišta, kafiće, restorane, kozmetičke salone, pa čak i za odlazak kod frizera.

Jedini izuzetak kada propusnica nije potrebna su javni prevoz i benzinske pumpe, dok je propusnica neophodna za kafić u okviru pumpi.

SLOVENIJA

Osim za turističke i ugostiteljske objekte, kulturne i sportske događaje, kockarnice, sajmove i javna okupljanja preko 100 ljudi na zatvorenom, u skladu s pooštrenim epidemiološkim merama Vlade Slovenije, od pre nekoliko dana vozači ne mogu na pumpama da natoče gorivo ukoliko prethodno ne pokažu potvrdu da su vakcinisani, da su imali kovid ili test da su negativni.

Takođe, i svi državni službenici moraju imati ovakav vid propusnica.

ITALIJA

Posedovanje kovid propusnica u Italiji postalo je obavezno od 15. oktobra. Medicinski radnici moraju da budu vakcinisani da bi radili, a kovid propusnice su obavezne za ulazak u restorane, kafiće, bioskope, muzeje.

Uredba obavezuje sve zaposlene Italijane, u javnom i privatnom sektoru, na posedovanje ove propusnice, otprilike njih oko 23 miliona. Ako je nemaju, sledi suspenzija s posla i obustava primanja, dok je za poslodavce predviđena kazna od 1.500 evra ako nevakcinisanima tolerišu dolazak na posao.

ŠVAJCARSKA

U Švajcarskoj, gde postotak vakcinisanih stagnira na 62 odsto, propusnice su obavezne, a kovid testovi više nisu besplatni.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 02. NOVEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar