Danas počinje tranzicioni period za NOVI MODEL fiskalizacije: Evo kako da se prijavite za subvencije

Prvobitno je bilo predviđeno da se na novi model fiskalizacije pređe od 1. januara 2022. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da danas, 1. novembra, počinje tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije, koji će trajati do 30. aprila sledeće godine.

Kako je rekao, sve je spremno i Poreska uprava je odobrila prve elemente elektonskog fiskalnog uređaja nekoliko različitih proizvođača.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Sve je spremno za novi model fiskalizacije s obzirom na to da je Poreska uprava već odobrila prve elemente fiskalnog uređaja, koji su spremni za tržište. Očekujemo da već u narednim danima prvi obveznici pređu na novi model, s obzirom da je uveliko u toku i prijava za lokacije i za subvencije putem portala Poreske uprave ePorezi. To je za sve nas, za celu državu, za sve građane, veoma važna vest jer smo za još jedan korak bliži uvođenju novog modela fiskalizacije, koji će biti od neprocenjivog značaja u borbi protiv sive ekonomije, a od čega će korist imati celo društvo – rekao je Mali.

On je podsetio da je prvobitno bilo predviđeno da se na novi model fiskalizacije pređe od 1. januara 2022.godine, ali da se saslušao glas privrede i koliko im je vremena potrebno da se spreme za prelazak na novi sistem, zbog čega je odlučeno da će se uvesti tranzicioni period koji će trajati od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine.

Ministar je rekao i da poreski obveznici neće imati trošak prelaska na novi model, s obzirom na to da je država obezbedila šest milijardi dinara za subvencije, za koje će prijava trajati od 31. januara 2022. godine na portalu Poreske uprave ePorezi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

– Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici prvo treba, ako to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države – rekao je ministar Mali, napominjući da će subvencije biti redovno isplaćivane, na nedeljnom nivou, kako privrednici ne bi čekali, već što pre dobili sredstva za prelazak na novi model fiskalizacije.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar