Za njih je bio prosečan, a sad od njega očekuju spas: Ovako su skauti Barse pisali o Ćaviju pre 17 godina

Legendarni fudbaler je prva meta za novog trenera Barselone

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

Velika igračka karijera je iza imena Ćavija Ernandeza, a najveći deo nje smešten je u jedan grad na obali Sredozemnog mora.

Mnogo toga je Barselona dala sjajnom veznjaku, ali mnogo je i on pružio ovom klubu tokom 24 godine, koliko je proveo na “Nou Kampu”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sada se legendi pruža šansa da se vrati na velika vrata, kao novi trener svog voljenog kluba, ipak neki ljudi su smatrali da Ćavi nikada neće biti ništa više od prosečnog fudbalera.

Naime, prilikom jednog skautiranja igrača dave 1994. godine, kada je Ćavi imao svega 14 godina, prema proceni samozvanih stručnjaka ovaj momak nije bio ništa posebno.

Oni su u izveštaju napisali da nisu impresionirani njegovim fizičkim sposobnostima, najviše snagom. Imao je navodno probleme sa brzinom pokreta i uopšte sa brzinom.

Njegova ravnoteža i fleksibilnost takođe su smatrani prosečnim, a skauti su sugerisali da na ovom poslednjem potrebno mnogo rada da bi dostigao određeni nivo.

Foto: MIGUEL RIOPA / AFP / Profimedia

Slično tome, iako je Ćavijeva koordinacija bila dobra, “njegovi pokreti su dobri, ali mu nedostaje brzina” i “mora da poboljša svoju agilnost i brzinu kretanja”, samo su neki od opisa iz izveštaja.

Ono što su pronašli kao dobar aspekt kod njega jeste bila kondicija i izdržljivost mišića.

Ipak, skauti su istakli onaj deo igre koji će kod njega postati prepoznatljiv kao jako dobar, a to je bilo dodavanje i kontrola lopte, zbog kojih nikada nije morao da bude preterano brz.

Nedostatak brzine u kretanju nadoknađuje izuzetnom kontrolom lopte. Trebalo bi da unapredi levu nogu, ali ovo je svakako njegova velika snaga na terenu. Ima dobar osećaj za zaštitu lopte, skoro je nikada ne gubi – pisalo je u izveštaju.

Foto: JOSEP LAGO / AFP / Profimedia

U budućnosti znamo šta se dogodilo Ćavi je postao legenda Barselone za koju je odigrao 767 utakmica, postigao 85 golova i osvojio 25 velikih trofeja, od koji su četiri Lige šampiona i osam La Liga.

BONUS VIDEO:

Još zvanično nije postao trener Barselone, ali već zna koga želi u januaru: Dva imena na Ćavijevom spisku



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar