Studije pokazale: Mlečne masti štite od KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Oni koji ih unose više su u prednosti u odnosu na one koji ih unose manje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Imate li običaj da unosite više mlečnih masti u organizam?

Ukoliko je odgovor da, imamo za vas odlične vesti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema novom istraživanju, oni koji unose više mlečnih masti, imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na one koji ih unose malo.

Međunarodni tim naučnika je proučavao potrošnju 4.150 ispitanika starih 60 godina u Švedskoj, zemlji sa jednim od najviših svetskih nivoa proizvodnje i potrošnje mlečnih proizvoda, merenjem nivoa određene masne kiseline u krvi koja se uglavnom nalazi u mlečnoj hrani.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci su, zatim, pratili grupu, u proseku 16 godina, kako bi posmatrali koliko je njih imalo srčane, moždane i druge ozbiljne posledice u cirkulaciji, a koliko njih je umrlo. Nakon statističkog prilagođavanja za druge poznate faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti, istraživači su otkrili da su oni sa visokim nivoom masnih kiselina, što ukazuje na visok unos mlečnih masti, imali najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tim je potom potvrdio ove nalaze u drugim populacijama, nakon što je kombinovao švedske rezultate sa 17 drugih studija u kojima je učestvovalo skoro 43.000 ljudi iz Amerike, Danske i Velike Britanije.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!