Kremlj potvrdio sastanak Vučića i Putina: Sve spremno za susret dva državnika

Predsednik Vučić je ranije najavio da će ovom prilikom Putina zamoliti za niže cene gasa za našu državu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto : Profimedia / Mikhail Klimentyev / TASS/Ludovic MARIN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se narednog meseca s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a na stolu će najvažnije teme biti snabdevanje Srbije gasom, pitanje situacije na Balkanu i nezaobilazno kosovsko pitanje, ukazuju stručnjaci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Srpski predsednik otkrio je da je preliminarni datum sastanka u Moskvi 25. novembar, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče potvrdio da su datum i mesto sastanka dvojice predsednika već određeni.

Domaći stručnjaci saglasni su da je u pitanju izuzetno bitan susret dvojice državnika, te ukazuju da će na stolu biti brojne teme važne za našu državu.

– Pre svega će tu biti pitanje energetske situacije i stabilnog snabdevanja Srbije gasom – smatra bivši ambasador Milisav Paić.

Ukazuje i da će energetska kriza zbog zelene agende ove godine ozbiljno pogoditi najveći deo ekonomije zapadne Evrope, te da će verovatno biti i određenih političkih potresa u ovom regionu imajući u vidu loše odnose s Rusijom, kao i unutrašnji pritisak da se obezbede dovoljne količine energenata.

Druga tema nesporno će biti situacija na Balkanu, dodaje Paić.

– Pogotovo imajući u vidu da SAD pokazuju sve veći interes da ubrzaju rešavanje otvorenih problema, što svedoči i imenovanje penzionisanog diplomate Kristofera Hila za novog ambasadora u Beogradu – kaže Paić.

Tema će biti i ukupna ekonomska saradnja Srbije i Rusije, smatra on, kao i neke nove nabavke naoružanja za potrebe Vojske Srbije.

– Biće to svakako važan sastanak koji će verovatno obezbediti i aktivniju ulogu Rusije kao protivtežu pritiscima zapadnih zemalja – zaključuje Paić.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović napominje da je svaki susret i razgovor s vrhom Rusije u interesu naše zemlje.

– U ovom slučaju je značajan jer se u poslednje vreme ubrzava politika Zapada da se što pre reše pitanja Kosova i BiH, ali ne u korist Srbije, već njihovih projekata. Pre svega mislim na nezavisno Kosovo i centralizaciju BiH – kaže Jovanović.

Inače, predsednik Vučić je ranije najavio da će ovom prilikom Putina zamoliti za niže cene gasa za našu državu.

BONUS VIDEO:

Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar