Ključno za uspeh SP 2022 u Kataru: FIFA, Mundijal i Svetska zdravstvena organizacija ozvaničili saradnju!

Nisu saopšteni detalji o praktičnom planiranju zaštite učesnika Svetskog prvenstva, pa nam ostaje još uvek samo da nagađamo šta će se desiti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Fabrice COFFRINI/AFP/Profimedia

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i organizatori Svetskog prvenstva 2022. godine u Kataru udružili su se sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kako bi iskoristili predstojeće veliko fudbalsko takmičenje za promociju javnog zdravlja.

Taj potez usledio je posle godina kritika zbog loših uslova života i rada stotina hiljada radnika imigranata u Kataru, koji su gradili infrastrukturu za Svetsko prvenstvo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Događaji kakvo je Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre su savršeni partneri za promociju zdravlja i solidarnosti – rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrehesus.

Kada je FIFA 2010. godine izabrala Katar za domaćina Mundijala 2022, očekivani rizik bio je izlaganje igrača 32 reprezentacije, hiljada radnika i stotine hiljada navijača velikim vrućinama, pošto se u junu i julu temperature u Kataru popnu na više od 40 stepeni Celzijusove skale.

Taj problem rešen je tako što je turnir pomeren za novembar i decembar (finale za sada pada na pravoslavnu slavu Sveti Nikola), ali organizatori će imati problema sa pandemijom koronavirusa.

– Turnir će verovatno biti prvi globalni masovni skup ovih razmera od širenja pandemije – rekao je šef Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva u Kataru Hasan al-Tavadi u sedištu SZO (mada, izgleda da se on ne seća Evropskog prvenstva, koje se doduše odigravalo u 11 zemalja).

Nisu saopšteni detalji o praktičnom planiranju zaštite učesnika Svetskog prvenstva. Pre četiri meseca zvanična politika organizatora bila je obavezna vakcinacija inostranih navijača, ali je od tada uveden fleksibilniji pristup, za koji se očekuje da će biti testiran na Arapskom kupu nacija, koji će od 30. novembra biti održan upravo u Kataru. Zvaničnici SZO pohvalili su Katar i FIFA za finansijske doprinose.

– Katar je prošle godine bio među top 10 donora – rekao je regionalni direktor SZO Ahmed Al-Mandari.

Generalni direktor SZO Gebrehesus rekao je da je podrška Katara bila “ključna za rad organizacije” i naveo dva leta sa medicinskim potrepštinama u Avganistan. FIFA je prošle godine donirala 10 miliona dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a njen predsednik Đani Infantino rekao je da je Katar posvećen “najbezbednijem Svetskom prvenstvu u istoriji”.

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar