Roditelji ih ČESTO nisu ni svesni: Znakovi da LOŠE utičete na dete

Vaš uticaj je bitan za razvoj deteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Svesno ili nesvesno, neki roditelji imaju loš uticaj na svoju decu.

To pokazuju njihovi postupci i način ophođenja prema njima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uloga roditelja nije nimalo laka, a to najbolje znaju oni koji su se ostvarili u ovoj ulozi. Bezgranična i bezuslovna ljubav koju dajete vašem detetu i koju ono daje vama nešto je što nema cenu i ne može se kupiti.

Ipak, svaki roditelj ponekad može i da “zastrani” i da počne loše uticati na razvoj deteta, a da toga dobrim delom nije ni svestan.

Svađanje pred decom

Svađanje pred decom (bilo da je reč o galami ili fizičkom zlostavljanju) vrsta je zlostavljanja dece. Dokazano je da je takvo ponašanje emocionalno štetno za decu. Svađe su sastavni deo svakog odnosa, ali one nikada ne bi trebalo da se dešavaju pred decom.

Foto: Shutterstock

Preterano kritikovanje ili razočarenje

Glavni posao deteta je da upozna svet u kojem je rođeno. Deca treba da uče, istražuju i da shvate šta je to u čemu su dobra. Roditelji koji pokušavaju da nateraju svoju decu na obavljanje određenih vannastavnih ili zabavnih aktivnosti zapravo pokazuju toksičan obrazac ponašanja.

Stajanje između deteta i njegovih ciljeva

Roditelji često imaju tendenciju da na decu projektuju svoje nade, snove i ideale. Primera radi, ocu koji voli fudbal može biti odbojno to što njegov sin ne pokazuje interes za najvžaniju sporednu stvar na svetu.

Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Profimedia

Ono što morate uraditi jeste da detetu dopustite da istraži svoja interesovanja i da shvati šta želi i čime želi da se bavi.

Sputavanje slobodnog izražavanja

Deca nikada ne bi trebalo da se plaše da kažu ono što im je na umu. Tu može postojati posledica, u zavisnosti od načina na koji je nešto rečeno, ali dete se nikada ne bi smelo osećati uplašeno da kaže ono što misli. Zdrava životna sredina detetu daje sigurnost da kaže šta misli i da se oseća voljeno. Samo toksičan roditelj će sprečavati svoje dete da se slobodno izrazi.

Nametanje odgovornosti

Roditelji često imaju velika očekivanja od svoje dece i to, zaista, ima smisla. Svaki roditelj želi ono što je najbolje za dete. On želi da obezbedi svoje dete potrebnom veštinama kako bi ono živelo srećan, zdrav i ispunjen život. Međutim, kada roditelj počne da manipuluše detetom kako bi ono obavljalo stvari koje roditelja čine srećnim, to je obrazac toksičnog ponašanja.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, minimagazin.info

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar