Prirodni lek bez premca: Šest razloga zbog kojih je ZDRAVO da svaki dan popijete čašu soka od šargarepe

Sve što vam treba u jednoj biljci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Šargarepa je jedna od najzdravijih i najkorisnijih biljaka i obavezno morate da je uvrstite u svoju ishranu.

Posebno je zdravo piti sok od šargarepe, a na taj način ćete svom organizmu učiniti veliku uslugu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Lekari navode šest razloga zbog kojih je dobro da svaki dan popijete čašu soka od šargarepe:

1. Čuva zdravlje kože

Sok od šargarepe izvrstan je za vašu kožu zahvaljujući beta-karotenu, luteinu i likopenu. Beta-karoten između ostalog smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zaceljivanju rana. Učestalom konzumacijom ovog superzdravog nektara primetićete da vaša koža postaje lepša i blistavija, a bore manje naglašene jer je šargarepa odličan anti ejdž saveznik!

2. Poboljšava vid i štiti zdravlje očiju

Beta-karoten, lutein i zeaksantin iz soka od šargarepe pravi su saveznici zdravlja vaših očiju koji poboljšavaju i vaš vid noću. Beta-karoten u telu se pretvara u vitamin A, koji je presudan za zdravlje očiju i dobar vid, čak i u zrelijim godinama.

Zahvaljujući luteinu, redovnim konzumiranjem soka smanjuje se rizik od katarakte i makularne degeneracije, koji sve češće pogađaju stariju populaciju.

Foto: Shutterstock

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Svakodnevnom konzumacijom jedne čaše soka od šargarepe znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Sok od šargarepe takođe smanjuje takozvani loš holesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a podstiče proizvodnju žuči, što je ključno za varenje masti.

Jedna studija je takođe pokazala da povećan unos šargarepe može znatno da smanji rizik od srčanog udara.

4. Čuva zdravlje mozga i jača njegove funkcije

Sok od šargarepe doprinosi i radu mozga, poboljšava memoriju te snaži kognitivne funkcije. Šargarepa smanjuje oksidativni stres u mozgu te na taj način sprečava slabljenje signala koji šalju nervi.

Ako želite da znatno smanjite rizik od demencije i Alchajmerove bolesti, redovno pijte sok od šargarepe.

Foto: Natasha Breen / Alamy / Alamy / Profimedia

5. Doprinosi zdravlju usne duplje

Nutrijenti iz šargarepe snaže imunitet te deluju protiv štetnih bakterija i toksina koji se nakupljaju u desnima i usnoj duplji. I njeni minerali imaju snažnoantibakterijsko delovanje.

Takođe, ispijanjem soka odmah nakon obroka, sprečićete nakupljanje plaka na zubima. Zahvaljujući bogatstvu vlakana, sok od šargarepe poboljšaće i vašu probavu, a usput će eliminisati neke štetne bakterije iz probavnog sistema.

6. Odličan izbor i za trudnice i bebe

Sok od šargarepe odličan je izbor za konzumiranje tokom i nakon trudnoće zato što sadrži kalijum, kalcijum, folate, magnezijum i, naravno, vitamin A.

Kalcijum jača bebine kosti, a folati smanjuju rizik od degenerativnih poremećaja u razvoju fetusa. Vitamini A i C iz šargarepe pomažu i majci i bebi da razviju snažan imunitet i da budu otporniji na infekcije.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar