“Đokiće ubio psihopata koji je već ROBIJAO”: Sudski prihijatar opisao profil počinioca UŽASA u Aleksincu

Ona ocenjuje da bi se moglo očekivati da je počinilac ovakvog zločina već bio u zatvoru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva, Masa Bandjur, Printscreen/Novosti, Shutterstock/Ilustracija

Planiranje i realizaciju monstruoznog ubistva Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (26) iz Aleksinca čija su spaljena tela pronađena 2. oktobra u ataru sela Moravac, mogao je da učini samo neko ko ima psihopatsku strukturu ličnosti i ko je već bio u zatvoru zbog krivičnih dela.

Dr Jelena Mladenović, specijalista neuropsihijatrije i sudske psihijatrije u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kaže da ovakav zločin ne može da počini svako i da bi prema forenzičkoj psihijatriji to bila ličnost koja ili boluje od neke duševne bolesti pa to čini iz psihopatoloških sadržaja ili se radi o psihopatskoj ličnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Što se tiče ličnosti koja bi ubila celu porodicu vi tu možete uvek da računate ili na bolesnu ili na psihopatsku ličnost. Prema informacijama dostupnim iz medija deluje da je zločin dobro organizovan i pripremljen tako da prosto ne verujem da je bolestan čovek mogao da realizuje ubistvo na taj način. Činjenica je da su i tela i automobil i upaljeni benzinom i da su bili sakriveni na nekom nepristupačnom terenu. Sve to govori u prilog tome da su i ubistvo i uklanjanje tragova počinjeni na neki organizovani način što isključuje bolesnu osobu. Najverovatnije se radi o psihopatskoj strukturi ličnosti – objašnjava dr Mladenović koja je i načelnica na odeljenju sudske psihijatrije u bolnici u Gornjoj Toponici.

Ona ocenjuje da bi se moglo očekivati da je počinilac ovakvog bezobzirnog zločina već bio u zatvoru zbog krivičnih dela.

– Očekivalo bi se da je neko ko je ovo uradio već bio u zatvoru, da je neko ko već ima iskustvo sa činjenjem krivičnih dela. Psihopatske ličnosti ne prezaju od posledica samo da ostvare cilj a takođe, imaju veoma malo kajanja za svoje postupke. Psihopate jesu bezobzirne, manipulantne, labilne, umeju i naglo odreaguju, mada ovde mi ne liči da je bilo afektivne situacije. Te ličnosti su nižih egopotencijala, loše oformljene ličnosti koje su veoma emocionalno labilne, koje mogu vrlo lako da odreaguju izmenom raspoloženja, niskog frustracionog praga i koje su promanipulantne, kako u izjavama, tako i u postupcima, koje vrlo često krše moralne i socijalne norme. Mi vidimo na osnovu kriminalističke evidencije da su osuđivani, da je bilo disciplinskih postupaka, ispada u socijalnoj sredini, čestih prijava. Oni često prave probleme i u porodici, pa se prijavljuju i za nasilje u porodici. Ubiti celu porodicu je neopravdan čin. Porodice ubijaju psihijatrijski bolesnici ali ceo način izvršenja krivičnog dela i vreme potrebno da se to učini na neki način isključuje postoajnje duševnog oboljenja već više ukazuje na psihopatsku ličnost – pojašnjava dr Mladenović.

BONUS VIDEO:

Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar