Sedam stvari koje možete da uradite ODMAH i smanjite rizik od potencijalnog moždanog udara

Prepoznajte svoje loše navike i promenite ih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svi smo mi robovi navika, a neke od njih su često štetne po zdravlje.

I svi to znamo, ali retko ko se odlučuje na drastične promene u životu… sve dok nas lekari ili ponašanje organizma ne uplaše dovoljno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Budući da živimo u doba stresa, preterane gojaznosti i često se nezdravo hranimo, faktori rizika od potencijalnog moždanog udara se stalno uvećavaju.

Međutim, lekari navode sedam stvari koje možete da uradite kako biste smanjili rizik od moždanog udara.

1. Pazite na težinu

Prekomerna težina povezana je sa svim vrstama zdravstvenih problema, pa i dijabetesom i visokim krvnim pritiskom, koji značajno povećavaju rizik od moždanog udara.

Dobra vest je da čak i gubitak od 10 kilograma, ako imate višak, može da značajno smanji rizik od moždanog udara.

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

2. Redovno vežbajte

Biti aktivan i redovno vežbati može da ima brojne koristi za fizičko i mentalno zdravlje. Budući da redovne fizičke vežbe mogu da pomognu u mršavljenju, snižavanju krvnog pritiska i održavanju zdravog nivoa holesterola, takođe direktno mogu i da smanje rizik od moždanog udara.

– Ciljajte na 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji. Čak 10 minuta vežbanja pozitivno utiče na čovekovo zdravlje – objašnjava doktor Tomi Ng.

3. Ako pijete, radite to umereno

Ako ste neko ko uživa u povremenoj čaši vina ili piva, to nije nešto što morate da izbacite iz svoje rutine. U stvari, često citirano istraživanje iz 2005. godine objavljeno u časopisu “Stroke” pokazalo je da je jedna do šest porcija alkohola nedeljno – poput vina, piva ili žestokih pića – povezana s manjim rizikom od ishemijskog moždanog udara u poređenju s osobama koje su se potpuno uzdržavale od alkohola.

Foto: – / PhotoAlto / Profimedia

4. Prestanite da pušite

Za razliku od konzumacije alkohola, nikakva upotreba duvana – umerena ili drugačija – nije korisna za vaše zdravlje. Upravo suprotno.

– Pušenje ubrzava stvaranje ugrušaka na nekoliko različitih načina. Zgušnjava krv i povećava količinu nakupljanja plaka u arterijama. Uz zdravu ishranu i redovno vežbanje, prestanak pušenja jedna je od najvećih promena koje čovek može da uradi i značajno smanji rizik od moždanog udara – piše “Harvard Health”.

5. Snizite krvni pritisak

Redovna kontrola krvnog pritiska – i preduzimanje koraka za njegovo snižavanje, ako je visok – ključni su za smanjenje rizika od moždanog udara, kažu stručnjaci.

– Visok krvni pritisak glavni je uzrok moždanog udara. Procenjuje se da skoro polovina odraslih ima povišen krvni pritisak. Ako imate povišen krvni pritisak, naučite da ga proveravate kod kuće pomoću kućnog merača. Uvek se setite da proverite pritisak dok se odmarate ili sedite – navodi neurohirurg Pinakin Džetva.

Foto: Shutterstock

6. Zdravo se hranite

Kao što je već spomenuto, zdrava ishrana s visokim udelom voća i povrća i niskim udelom zasićenih masti može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, kao i u smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti povezane s povećanim rizikom od moždanog udara.

7. Pratite svoj holesterol

Praćenje holesterola ključno je za zdrav način života i ograničava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

– Visoki nivoi LDL-a ili lošeg holesterola i nizak nivo HDL-a ili dobrog holesterola začepljuju arterije. Nivo vašeg holesterola je važan deo vašeg celokupnog zdravlja srca – upozorava kardiolog Šela Sahni.

Uravnotežena ishrana, redovno vežbanje i drugi zdravi načini života efikasni su načini za snižavanje povišenog holesterola, a time se smanjuje i rizik od moždanog udara.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar