Irving će presuditi Bruklinu: Janis se nada odbrani titule, Simonsovo mentalno stanje problem za Filu!

Čeka nas uzbudljiva sezona na istočnoj obali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Za svega par dana nas očekuje početak 75. sezone NBA lige, a u duhu najave starta nove sezone mi ćemo vam predstaviti Istočnu konferenciju.

Upravo je sa Istoka došao prošlogodišnji šampion Milvoki Baksi, a mnogi predviđaju da će i ove sezone ovaj deo NBA lige biti jači u odnosu na Zapad.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, da krenemo od aktuelnih šampiona i branilaca titule, koji nam dolaze iz Viskonsina.

Milvoki Baksi

Uspela je ekipa predvođena Janisom Adetokumbom da donese titulu Baksima posle punih 50 godina čekanja, kada su za Milvoki još igrali Karim Abdul Džabar i Oskar Robertson.

U sezoni pred nama ekipa iz Viskonsina će biti najviše fokusirana da održi zdravlje trojici najboljih igrača, već pomenutom Janisu, Krisu Midltonu i Džruu Holideju.

Ako ovaj segment bude ispunjen do kraja čini se da ništa ne može zaustaviti aktuelne šampione, koji su sačuvali jezgro tima, da upišu 70 pobeda, što bi im verovatno donelo lidersku poziciju na Istoku.

Bruklin Netsi

Kevin Durant, Džejms Harden i Kajri Irving su zajedno igrali na samo osam utakmica regularnog dela prošle sezone, a samo jedan minut u seriji drugog kola plej-ofa protiv Baksa.

Ipak, kada su oni na parketu deluju potpuno nezaustavljivo, ali će Stiv Neš morati nešto da preduzme da bi bilo tako.

Irving konstantno odbija da se vakciniše zbog čega će biti van tima, a to bi svakako moglo da ugrozi šampionske ambicije Bruklina, koje postoje ove sezone.

Filadelfija Seventisiksersi

Nije tajna da Fila ima dobru ekipu, kolektiv sastavljen od sjajnih igrača, ali se čini da ne postižu dobru timsku hemiju.

Naravno najveći problem pravi situacija, oko Bena Simonsa, koji ima ozbiljnu mentalnu blokadu, a kompletna franšiza će morati da se uključi u to da bi to rešili kako treba.

Favorit je Fila da završi među tri najjače ekipe na Istoku, ali će pored doprinosa Embida i ostalih, morati da se uradi nešto po pitanju Simonsa, naravno trejd australijskog pleja je takođe opcija.

Njujork Niksi

Odličnu prošlu sezonu je imala ekipa Toma Tibodoa, a pritom u toku leta su doveli određena pojačanja, koja će im pomoći na početku nove sezone.

Najvažnije za Nikse jeste da je Rendl zadovoljan tretmanom, a dolazak Kembe Vokera i Evana Furnijea mogao bi da im pruži upravo ono što im je neophodno.

Tim iz Njujorka je odličan defanzivno, ali je dvojac iz Bostona tu da bi dao određeni ofanzivni doprinos, koji evidetno nedostaje kompletnoj ekipi. Da li će u tome uspeti, teško je prognozirati u ovom trenutku.

Atlanta Hoksi

Slobodno se može reći da je Atlanta prošle sezone izrasla iz jednog totalnog autsajdera u jednu takmičarsku ekipu.

Upravo to iskustvo iz prethodne sezone će mnogo značiti čitavom timu, a naročito Treju Jangu, koji je već definisan lider.

Svakako da je uspeh od prethodne sezone u vidu finala Istoka teško ponoviti, iz ove perspektive izgleda kao da im je to bio maksimum u tom trenutku, a ove sezone nije realno razmišljati o nekom iskoraku.

Majami Hit

Pojačanje u liku iskusnog Kajla Laurija, svakako će pomoći Batleru, Adebaju i ostalim igračima tima sa Floride.

Ipak, videli smo da je Majami upravo na snazi kompletnog rostera uspeo da dosegne svoj maksimum, a to je bilo finale 2020. godine, a čini se da probleme sada najviše pravi upravo taj roster, odnosno druga petorka.

Ključ će biti povratak Viktora Oladipa i Tajlera Hiroa. Sa njihovom igrom u napadu, kao i ostatka klupe, Hiti bi mogli da napadnu visok plasman, ali ako napad ne isprati žestoku odbranu, čini se da će podbaciti ove sezone.

Boston Seltiksi

Velike promene je pretrpeo tim iz Masačusetsa pre svega na trenreskom planu, pošto je Bred Stiven otišao na poziciju generalnog menadžera, a na klupu je došao ne toliko iskusni Imeka Udoka.

Otišli su Furnije, Voker i Tristan Tompson, ali su zato dovedena pojačanja u likovima Denisa Šrudera, Džoša Ričardsona, Ala Horforda i Enesa Kantera.

Džejson Tejtum i Džajlen Braun će kao vođe ovog kolektiv imati ozbiljan zadatak pred sobom. Prosto rečeno čini se da Seltiksi imaju talenta, ali videćemo kako će to delovati na parketu.

Vašington Vizardsi

Od ekipe iz prestonice se ne očekuje previše ove sezone, ali baš zbog toga mogli da iznenade sve u ligi.

Naime, priče o odlasku Bredlija Bila će prema mišljenju mnogih uzdrmati kompletan tim, ali je na potezu sada novi trener Ves Anseld Džunior, inače sin legendarnog centra Vašington Buletsa.

Jednostavno rečeno ova priča može da ode u dva smera, jedan je totalni raspad usled potencijalnog odlaska Bila, a drugi je nova hemija i borba za mesto u plej-ofu.

Indijana Pejsersi

Evidentno je da će zdravlje igrača biti najveći izazov za Indijanu, koja čeka na povratak Kerisa Levera i Džastina Holideja.

Pored toga biće neopohodno da Pejsersi dodatno unaprede svoju odbranu, pre svega u polju, pošto je pod reketom tu i dalje sjajni Majls Tarner.

Veliko pojačanje za Indijanu bi svakako mogao da bude dolazak Rika Karlajla, koji je posle 13 godina napustio Dalas Maverikse.

Šarlot Hornetsi

Mnogo faktora će uticati na uspeh i plasman ekipe čiji je vlasnik legendarni Majkl Džordan, a pre svega kako se razvilo mlado jezgro tima.

Lamelo Bol bi mogao da bude ključan igrač u uspehu Hornetsa ove sezone, a videli smo da prošlogodišnji “novajlija godine” može mnogo toga da donese na parketu.

U svakom slučaju ključ će biti da se Gordon Hejvord ne povređuje, kao i doprinos Terija Rozira, koji je bio solidan prošle godine.

Čikago Bulsi

Bulsi su pretrpeli velike promene prošle sezone, pre svega petorka koju čine Lonzo Bol, Zek Lavin, Demar Derozan, Patrik Vilijams i Nikola Vučević deluje zastrašujuće.

Ipak, među njima su čak tri tek pridošla igrača i veliko je pitanje kako će izgledati čitava filozofija igre na parketu.

Problem bi donekle mogao da bude šut za tri poena, koji je veoma kritičan kod većine ovih igrača, osim kod Zeka Lavina, koji korektno šutira. Ipak, realno je očekivati iskorak u vidu plasmana u plej-of.

Toronto Reptorsi

Odlazak Kajla Laurija svakako je veliki udarac za jedinu kanadsku ekipu, koja je posle dugo vremena ostala bez pravog lidera na parketu.

Sada se postavlja pitanje ko će ga naslediti? Mnogi u prvi plan stavljaju Freda Vanvlita zbog svog karaktera, a pojedini su zabrinuti da Paskal Sijakam neće moći da zadovolji očekivanja.

Pošto prošle sezone nisu igrali na svom parketu u Torontu, već u Tampi na Floridi, povratak kući bi mogao da im pomogne, ali čini se da je tim Nika Nursa daleko od plej-ofa.

Klivlend Kavalirsi

Može se reći da Kavsi imaju dobro jezgro na bekovskim pozicijama u vidu Darijusa Garlanda i Kolina Sekstona, ali potrebno poboljašti reket.

Svakako se mnogo očekuje od Evana Moblija, trećeg pika sa tek održanog drafta, kome će mentori biti Kevin Lav i Džeret Alen.

ž

Veliku nadu Klivlend polaže i u Markanena, koji je došao iz Čikaga. Ključan će biti doprinos upravo tih visokih igrača u nekom rezultatu Kavalirsa.

Orlando Medžik

Snaga za budućnost Orlanda biće mladi igrači, ali će upravo oni napraviti velike probleme u sadašnjosti, ipak to je strategija, kojom će se sada služiti tim sa Floride.

Naime, izvlačenje na draftu Džalena Sagsa kao petog i Franca Vagnera kao osmog pika na draftu znače da će Medžik pokušati da sam izgradi svoj tim.

Jasno je da će ove sezone gubiti dosta mečeva, ali bi ovaj potez mogao da se isplati u godinama koje tek predstoje.

Detroit Pistonsi

Ovo se slobodno mogu nazvati “crne godine” za ekipu Detroita, koja izgleda nikad gore u poslednjih nekoliko sezona, a mnogi bi rekli i decenija.

Ipak, glavni fokus Pistona bilo je Kejd Kaningem, prvi pik na nedavno održanom draftu u koga polažu sve svoje nade.

On će imati veliku šansu da izraste u velikog lidera u ovim teškim vremenima za Detroit, ali čini se da se neće nagledati pobeda ove sezone.

Piše: Jovan Jovanović

BONUS VIDEO:

Potez Marjanovića o kojem će da priča NBA liga: Bobi uništio poznatog centra (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar