Severna Koreja prikazala vojni arsenal, kao i hipersoničnu raketu koja je uzbunila Pentagon (FOTO)

Do sada smo mogli da vidimo samo jednu (noćnu) fotografiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPN / Newscom / Profimedia

U Pjongjangu je održana izložba najmodernijeg vojnog arsenala Severne Koreje, a prvi put imamo priliku da vidimo i hipersoničnu raketu Hwasong-8.

Reč je o projektilu o kojem se malo zna, a njegovo testiranje je realizovano pošto je ambasador ove države u UN pozvao SAD da odustanu od “neprijateljske politike” prema Pjongjangu.

Povodom lansiranja se oglasio i Pentagon, osuđujući raketni test, uz ocenu da to predstavlja pretnju za susede i međunarodnu zajednicu. Više o temi možete OVDE pročitati.

Malo podataka

Hipersonična raketa Hwasong-8 može da nosi nuklearnu glavu, tvrde zvaničnici Severne Koreje, a do sada smo mogli da vidimo samo jednu (noćnu) fotografiju sa lansiranja, podseća The Drive.

Ovog puta, projektil je postavljen na lanser i dizajnom podseća na kineski sistem DF-17, o kojem više možete OVDE saznati.

Pored vesti o uspešnom testiranju ne znamo druge informacije o novom oružju, od kog materijala je izrađeno, niti stepenu razvoja.

Druga “zvezda”

Drugom “zvezdom” izložbe u Pjonjangu može se nazvati nova raketa iz serije balističkih projektila, dizajniranih za lansiranje s podmornica (SLBM – Submarine-launched ballistic missile).

Raketa (desno na slici) je manja od poznate Pukguksong-5, predstavljene januara ove godine, a njene crno-bele oznake ukazuju kom tipu pripada.

Podsećamo, Severna Koreja poseduje novu podmornicu za lansiranje balističkih raketa, dok u tom vojnom segmentu prednjače Rusija i SAD, a iza njih Francuska, Britanija, Kina i Indija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar