Nemojte odmah da potrčite ka njemu: Zašto je dobro pustiti dete da PLAČE

Na ovaj način gradi samokontrolu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada beba zaplače, većina majki odmah potrči da ih uzme u ruke.

To, međutim, ne treba raditi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako vam deluje da se vaše dete muči – pustite ga, jer ništa nije toliko strašno kao što izgleda.

Štaviše, može da bude korisno za bebe.

Evo nekoliko razloga zašto je dobro da plaču:

Nema štetnih posledica
Istraživanje koje je sproveo jedan časopis za dečju psihologiju i psihijatriju pokazalo je da, ukoliko ostavite bebu da plače, neće biti nikakvih negativnih posledica. To neće loše uticati na ponašanje i razvoj bebe, niti pogoršati privrženost deteta i majke.

Bolje će spavati
Studija je otkrila i da bebe bolje spavaju ako plaču noću. Istraživači su ih podelili u dve grupe, u jednoj su bili oni koje niko nije smirivao, a u drugoj deca na čiji plač se odmah reagovalo. Pokazalo se da su se bebe iz prve grupe manje puta probudile i brže ponovo zaspale.

Foto: Shutterstock

Grade samokontrolu
Ukoliko ne reagujete odmah na bebine potrebe, smiriće se sama. Stručnjaci koji su radili na prvom istraživanju kažu da je bebama potrebno neko vreme da nauče da se smire. Kada se naviknu na to, mogu da se kontrolišu, ne samo danju, već i noću.

Smanjuje nervozu
Veruje se da su deca, koja se isplaču, manje prevrtljiva i bezobrazna. Pretpostavlja se da način samosmirivanja bez pomoći drugih, pomaže da imaju manje ispade besa, a i srećniji su tokom dana.

Sami sebe uspavljuju
Nakon što su neko vreme vežbali samosmirivanje, više neće imati problem sa ponovnim spavanjem kada se probude tokom noći. Neće biti potrebe da ih roditelji maze, ljuljaju ili uspavljuju na rukama, što mnogi čine.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (3)

  1. Najnovije studije kažu da ipak ostaju štetne posledice na ponašanje i razvoj deteta u kasnijem dobu kao i emocionalne otupljenosti i možda bi autori ovog članka ipak trebali da se malo informišu pre nego što kažu roditeljima-u redu je što ostavljate dete samo da plače. Ko će utešiti decu ako ne roditelj i u kakav svet uvodimo našu decu na ovaj surov način. Svako ko je pokušao ovaj trening zna da on traje duže od 15 minuta i da deca zaspu jecajući i bez utehe dok vi u sebi gušite iskonski instinkt da zagrlite svoje malo biće po cenu vašeg sna i da mirno zaspi u vašem zagrljaju. Svaki roditelj zna da deca rastu i da će jednog dana preći u svoj krevetić. Naše je da na tom putu budemo uz njih. Možda ne bi bilo loše da sledeći članak bude o podršci roditeljima kojima je teško i neispavani su ali žele da uteše svoje dete kada plače.

    Odgovori

Ostavite komentar