OBJEKTIV OTKRIVA

Po kiši PADAJU od korone: Objektiv u najtužnijem redu – hladan znoj obliva, a ČEKANJU nema kraja (FOTO)

Aleksandar Stojanović kaže da bi treću, odnosno buster dozu trebalo primiti pet meseci nakon revakcine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vlada Sporčić

Već treći put dolazim u kovid ambulantu. U petak sam čekala ceo dan, zima mi ušla u kosti. Sad sam pokisla kao miš, ali nemam izbora. Kad nisam htela da se vakcinišem, ko mi je kriv. Sad ćutim i čekam u redu po ovoj hladnoći, ovako za Objektiv kaže Beograđanka Marina S. (40), koja već tri dana zaredom dolazi u kovid ambulantu u okviru Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković” na Paliluli jer, kako kaže, ima upalu pluća.

ČEKANJU NIKAD KRAJA

Iscrpljeni, sa maskama na licima, u zimskim jaknama i vunenim kapama, sa suzama u očima čekaju da se testiraju, međutim, neki od njih, iznemogli, naslanjaju se na zid kako ne bi pali. Miroslav A. (63) iz beogradske opštine Savski venac kaže da od sedam ujutru čeka na prvi pregled.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Moram da se testiram zbog majke, ali se plašim da ću se čekajući zaraziti. Ne smetaju mi ni kiša ni hladnoća, ali bi bilo dobro da su prvi pregledi odvojeni od kontrolnih. Neko možda nema koronu, a dobiće je sigurno ovde. Pogledajte koliki je red – ističe Miroslav. Pored njega stoji Dragan R., koji, kako tvrdi, nema koronavirus, ali želi da bude siguran da je zdrav zbog svoje unuke.

– Ne želim da izlažem unuku opasnosti da se zarazi. Ona je beba, ionako je ne viđam često. Od rane zore sam ovde, osećam da mi nos curi i da mi ruke trnu od hladnoće, pa se plašim da stvarno nemam koronu – priznaje naš sagovornik.

OD TINEJDŽERA DO PENZIONERA

Minja S. juče nije otišla u školu jer ju je bolelo grlo, a kako njena mama Suzana kaže, iako je popila terapiju, devojčica još uvek oseća bol u grlu. – Došli smo na kontrolni pregled, ovaj put je neće testirati. Ali Minja se još uvek žali da je boli grlo, pa sam je dovela da je doktor pregleda. Smrzlo se dete, šta da radimo. Unutra u čekaonicu može da uđe samo jedna osoba, tako da smo mi ovde već četiri sata. Sreća pa sam Minji pripremila sendvič – kaže nam Suzana.

Foto: Vlada Sporčić

OBOLELI SE KASNO JAVLJAJU LEKARU

Direktor Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković” na Paliluli dr Aleksandar Stojanović ističe za naš list da je prethodnih dana uočen porast zaraženih tinejdžera, kao i da je najveća greška roditelja, ali i punoletnih obolelih građana što se kasno javljaju lekaru.

– Pacijenti su pomalo neodgovorni, čekaju po tri-četiri dana sa simptomima kovida-19 i kada dođu u ambulantu, ili budu poslati na bolničko lečenje zbog teške upale pluća ili već bude kasno. To ne može tako. Oko 90 odsto obolelih pacijenata je nevakcinisano, dok je onih deset odsto primilo prvu dozu – uverava dr Stojanović.

Foto: Vlada Sporčić

STOMAČNI VIRUS KAO MUTACIJA KOVIDA

Naš sagovornik kaže da bi treću, odnosno buster dozu trebalo primiti pet meseci nakon revakcine, jer se pokazalo da zaštita drugom dozom kratko traje.

– Prema poslednjem izveštaju sa opštine Palilula, druga doza cepiva brzo popusti kod većine građana, pa zato ne bi trebalo odlagati vakcinaciju buster dozom. Povećan je broj građana koji su primili prvu dozu vakcine, što je pohvalno, a najveće interesovanje vlada za cepivo kineskog proizvođača „Sinofarm” – ističe dr Stojanović, dodajući da se oko hiljadu ljudi vakciniše u toku jednog dana. Prema rečima našeg sagovornika, osim već dobro poznatih simptoma ove opasne zaraze, već dve nedelje vlada stomačni virus, koji je u stvari, kako kaže naš sagovornik, mutacija koronavirusa.

– Pokazalo se da je pacijent sa simptomima stomačnog virusa bez temperature pozitivan, pa pretpostavljamo da je i stomačni virus mutirao u neki od oblika kovida-19 – objašnjava dr Stojanović. Zbog kasnog javljanja lekaru, oboleli građani dolaze u jako teškom stanju u kovid ambulantu, a to se najbolje vidi po njihovim lošim rezultatima.

– Vide se povećane referentne vrednosti krvne slike i nalaz pluća koji i te kako zabrinjava. Zato apelujemo da dođete na vreme, makar se samo jednom nakašljali – ističe naš sagovornik.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 12. OKTOBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar