Odobren PRVI SRPSKI test na koronu: Uskoro stiže zamena PCR

Tim naših naučnika je optimizovao proces proizvodnje na osnovu sekvence koja vezuje antitela specifična za SARS CoV-2

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Promo

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) krajem juna dala je zeleno svetlo i odobrila za upotrebu serološki test za prisustvo antitela na kovid 19, baziran na proteinima proizvedenim u laboratorijama Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

To je rezultat projekta “Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitela na virus korona”, na kojem je ova visokoškolska ustanova radila u saradnji sa Institutom za primenu nuklearne energije. Test za antitela već proizvodi INEP, ali sa proteinima koje nabavlja iz inostranstva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako objašnjava prof. dr Tanja Ćirković Veličković, sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta, rukovodilac projekta, test se od ostalih na tržištu razlikuje jer je baziran na proteinima koji su proizvedeni u našim laboratorijama. Tim naših naučnika je optimizovao proces proizvodnje na osnovu sekvence koja vezuje antitela specifična za SARS CoV-2, a rezultate su objavili u međunarodnom naučnom časopisu Virology u maju ove godine.

– Zahtev za registraciju smo podneli u maju mesecu, a 23. juna ALIMS je pozitivno odgovorio na podneti zahtev i test na bazi proteina proizvedenih u našim laboratorijama je odobren za upotrebu – kaže profesorka Ćirković Veličković.

– Mi smo sa maksimalnim kapacitetima bili angažovani na proizvodnji dovoljnih količina proteina za potrebe razvoja antigenskih testova. Međutim, naši proizvodni kapaciteti nisu veliki, tako da za dalju komercijalizaciju ovih proteina i testova, moramo da obezbedimo proširenje ljudskih i materijalnih kapaciteta.

Krajem godine bi, u okviru projekta “Kapsido” koji finansira Fond za nauku Srbije, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa, koji će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osetljivijim od postojećih. Moći će da detektuje koronu u ranoj fazi bolesti, što je od presudnog značaja za obolele. Na ovom važnom projektu naučnici sa Hemijskog fakulteta rade u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog i Instituta INEP.

– Projekat “Kapsido” je ušao u drugu fazu, odnosno proizvodnju specifičnih životinjskih antitela na protein nukleokapsida (N protein virusa) – ističe dr Ćirković Veličković. – Antitela su neophodna komponenta antigenskih testova. Počinjemo sa testiranjem ovih antitela tokom oktobra, što znači da ćemo brzo imati i prototip antigenskog testa. Naša ambicija je da razvijemo inovativne antigenske testove, koji bi bili osetljiviji od standarnih, a zadržali bi visoku specifičnost koju oni, inače, imaju.

Naša sagovornica naglašava da je sredstvima projekta “Kapsido” obezbeđena i najsavremenija oprema za detekciju i identifikaciju proteina, što je od velike pomoći za čitav proces validacije strukture dobijenih proteina, kao i standardizaciju procesa proizvodnje.

– U pitanju je uređaj visoke rezolucije (maseni spektrometar Orbitrap Exploris) koji osim primene u rezvoju testova za kovid 19, može da ima potencijalno veliku primenu i u domenu personalizovane medicine, što je danas trend u svetu – kaže dr Ćirković Veličković. – Uređaj je instaliran u laboratoriji za proteomiku Centra izuzetnih naučnih vrednosti Hemijskog fakulteta i na raspolaganju je za potrebe naučne saradnje istraživačima iz drugih akademskih institucija u zemlji i regionu.

Zahvaljujući ovom projektu, Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije virusa SARS CoV-2 koja neće zavisiti od globalne dostupnosti PCR testova. Takođe, rezultate ovih testova bismo dobijali znatno brže. Za PCR je potrebno 12 do 24 sata, ovi bi bili gotovi i za 15 minuta.

POKLON “TORLAKU” 20 KOMPLETA

Cilj projekta “Proizvodnja serološkog elisa testa na prisustvo antitela na virus korona” je izrada testa za otkrivanje IgG antitela specifičnih za SARS CoV-2, uz korišćenje antigena proizvedenih u Srbiji. Rezultat projekta je 20 kompleta za serološke analize odabrane populacije zdravstvenih radnika i donacija su Institutu “Torlak”. Projekat je podržao USAID/UNDP, koji je omogućio proizvodnju 20 kompleta.

SVE OSIM VAKCINACIJE – POLUMERE

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da smatra da su sve antikovid mere, osim vakcinacije, u stvari polumere i da mora mnogo više da se priča o tome da su vakcine bezbedne u svakom smislu. Brnabićeva je upozorila da smo kao društvo osuđeni da živimo u “agoniji” smenjivanja novih, sledećih talasa masovnog zaražavanja i širenja virusa korona ukoliko se vakcinacija ne omasovi.

Inače u nedelju je obeležen dan mentalnog zdravlja, a direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” Ivana Stašević Karličić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar sa skupa kojim se tradicionalno obeležava ovaj dan uputili su apele svima da se vakcinišu protiv korone.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar