Brže i lakše: Ako želite da izgubite kilograme, OVIH šest namirnica treba da se nađu na vašem JELOVNIKU

Iako ste na dijeti, treba da se hranite zdravo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Ako želite da smršate, svakako treba da povedete računa o tome šta jedete. Ipak, izbegavajte da iscrpljujete svoj organizam kako ne bi došlo do pada imuniteta.

To podrazumeva da i dalje nastavite da unosite vlakna, minerale, proteine, masti i ugljene hidrate, ali u manjoj količini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nutricionista Kotrni D’Anđelo objasnila je koje su to namirnice koje bi obavezno trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

1. Ovsena kaša

Vlakna su ključan sastojak za započinjanje dana na pravi način, pa se ustvari ne može govoriti o zdravom doručku bez spominjanja ovsene kaše.

– Ona je dragulj prepun topivih i netopivih vlakana, koji vam pomažu da dugo ostanete siti i igra veliku ulogu u probavnom zdravlju jer će omogućiti nesmetan rad creva i probave – ističe nutricionista.

Iako se radi o možda najboljem izboru za doručak, neki ljudi se i dalje boje da jedu ugljene hidrate kada su na dijeti, ali moramo se setiti da nisu svi ugljeni hidrati pretnja.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

– Često se pretpostavlja kako će oni sprečiti gubitak kilograma, ali ako se radi o visokokvalitetnim, celovitim žitaricama kao što je ovas, ne morate brinuti jer se radi o namirnici savršenoj za dijete, a posebno ako je uključite u prvi obrok u danu – dodaje D’Anđelo.

Ona savetuje da ne jedete dodatake poput maslaca, punomasnog mleka ili nekih kaloričnih dodataka ako ste na dijeti. Dodajte joj sveže voće i malo grčkog jogurta.

2. Jaja

Jaja su odličan izbor za one koji su na dijeti jer su puna proteina ali isto tako imaju jako malo kalorija. Proteini su važan mikronutrijent kojeg bi trebalo unositi ujutro kako bismo duže bili siti.

Foto: DAVIDE FERRERI / Alamy / Profimedia

Jedna studija objavljena u časopisu Hormone Research and Paediatrics je otkrila kako nakon 3 meseca, kod 156 osoba koje su bile gojazne, a koje su unosile manje kalorija za ručak nakon što su doručkovali namirnice pune proteina poput jaja. To je rezultiralo, naravno, gubitkom kilograma. Naučnici su zaključili da su bili manje gladni i da su hormoni gladi bili manje aktivni.

D’Anđelo smatra da pri mršavljenju pomažu i kalcijum i antioksidansi iz jaja jer poboljšavaju rad probavnog sistema.

3. Jogurt

Ovo je odličan doručak za sve koji gube kilograme, ali je važno znati koji jogurt izabrati. Kako su i oni puni proteina i duže se vare, odličan su izbor ali je važno paziti da odaberete proizvod koji nema šećera, a tu se opet nameće grčki jogurt. Grčki jogurt je lepljiviji i teži od običnog jogurta. To se postiže kada se iz običnog jogurta na poseban način izvuče surutka.

Foto: Judith Haeusler / ImageSource / Profimedia

Dobija se jogurt bogat proteinima, ali bez dodatih šećera i ugljenih hidrata. Dodajte mu malo voća i orašastih plodova kako biste iskoristili i dobrobiti antioksidanasa i zdravih masnoća.

4. Sveže povrće

Nekima nije tako lako uvesti sveže povrće u prvi tanjir, posebno ako već jedete kašu, jaja ili jogurt. Ali ako ga nekako iskombinujete za  doručak, to vam može pomoći da brže izgubite kilograme. Povrće ima jako malo kalorija ali jako puno važnih nutrijenta koji vam mogu pomoći da izgubite višak kilograma a to su vitamin B i vlakna. Ali, ono će ponuditi i nutrijente koji će vas dugo ostaviti sitima pa ćete sigurno i manje jesti tokom dana.

ručak na brzinu
Foto : – / Wavebreak / Profimedia

Možda je dobra ideja da ga dodate omletu, a koristiti možete pečurke, spanać i papriu i slično povrće.

5. Puter od badema

D’Anđelo voli da koristi ovaj puter u doručku zbog nutrijenata koje sadrži, a to su vlakna, proteini, antioksidansi i dobre masnoće. Orašasti plodovi su odlični za dijete a studije pokazuju da oni koji ih jedu duže ostaju siti. Dodajte ga ovsenoj kaši, jogurtu ili namažite na tost, a možete pripremiti i smuti.

6. Proteinski smuti

D’Anđelo isto tako savetuje kako su ovi napici odličan izbor za doručak ako želite izgubiti kilograme.

– S proteinskim prahom u ovom napitku unosite puno proteina a malo kalorija. Kako bi vam napitak bio ukusan, dodajte mu voće i povrće radi što boljeg unosa antioksidanasa i vlakana – rekla je ona.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar