Sećanje

Bio je veren suprugom Nina Rešića: Prijatelji pokojnog pevača otkrili potpuno NEPOZNATE DETALJE

Za sobom je ostavio divne pesme, ali i uspomene svojim prijateljima, koji su za Objektiv otkrili kakav je čovek bio, kako je stvarao, šta ga je zanimalo i koje je žene voleo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: Printscreen

Iznenadna smrt popularnog kantautora Rodoljuba Rođe Raičevića svojevremeno je ostavila javnost u čudu, a ni danas, 20 godina posle, njegovi bliski prijatelji i saradnici i dalje ne mogu da se pomire sa tom činjenicom.

Ekipa Objektiva razgovarala je sa nekima od njih i otkrila do sada nepoznate detalje iz života legendarnog pevača.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

EMOTIVAC

Tekstopisac Ljiljana Jevremović, kao jedna od Rođinih bliskih saradnica koja je sa njim bila u kontaktu sve do njegove smrti, ispričala nam je da se i danas čuje sa njegovom porodicom.

‒ Cela Rođina porodica je predivna. Sećam se, njegov otac je Rođi slao voće iz Crne Gore za moje dete, a on je to znao da spakuje i da mi kaže: „Hajde, uzmi, daj to Ini, da dete jede neprskan kivi, pun vitamina C.” Neko vreme smo bili komšije u Beogradu, a pošto tada nisam imala veš-mašinu, nosila sam kod njega da operem veš. Bio je veoma nesebičan i dobar drug. Možda ovo niko ne zna, on je uzimao časove slikanja i voleo je da mi pokazuje svoje radove. Onda, kada su se pojavili kompjuteri, želeo je da upiše kurs programiranja i rekao mi je: „Hajde, molim te, da ideš sa mnom, da ne idem sam.” Rekla sam mu da ja nemam toliko novca da izdvojim jer sam samohrana majka, a on je rekao: „Ma ja ću, bre, da platim, molim te, samo da ne idem sam” – priča Ljiljana i dodaje da je Rođa bio izuzetno uredan:

‒ Kod njega je u stanu bilo kao u apoteci. Sećam se, kada razgovaramo, on kupi one ugruške od vunenog tepiha sve vreme. Imao je mačka, i kada mu je uginuo, nije mogao da radi 10 dana. Bio je baš veliki emotivac, a i zaljubljive prirode.

Ljiljana nam je otkrila da je Rođa svojevremeno bio veren sa Sarom, koja je kasnije postala supruga pevača Nina Rešića.

‒ Rođa mi je pričao da je on njoj kupio verenički prsten koji je ona neko vreme nosila, i onda odjednom, nešto se dogodilo i ona je rešila da prekine veridbu i počela da se zabavlja sa Ninom. Znam da je kasnije bio zaljubljen u jednu plavu devojku Draganu, koja nije bila deo estrade. Oni su se stalno svađali, pa ona dođe, pa ode…

ŠALJIVDŽIJA

Virtuoz na harmonici, kompozitor i jedan od najboljih Rođinih prijatelja Miša Mijatović ispričao nam je da Raičević u početku nije bio pevač, već isključivo klavijaturista, te da je na njegov nagovor propevao.

‒ Rođa, Slavko Banjac i ja se znamo još iz studentskih dana. Njih dvojica su u početku bili klavijaturisti, a nešto kasnije su i propevali. Prvo su pevali prateće vokale i jedan dan smo odlučili da snimimo ploču. Ostvario je veliku karijeru i bio bi još veća zvezda da se nije desilo to što se desilo. Uvek ću se sećati jedne anegdote kada smo pevali na Ilidži. Mi smo, inače, bili jedan duhovit orkestar, voleli smo da se šalimo, neretko smo na tuđi račun zbijali sitne podvale, a Rođa to nikako nije voleo. Jednom prilikom smo mu oduzeli torbicu sa dokumentima. Traži on torbicu pola sata, onda je počeo da se ljuti i mi smo mu, da on ne vidi ,vratili torbicu na mesto gde je bila i kad ju je našao, nije ni sa kim dva dana govorio. Jedva smo ga kasnije omekšali – ispričao je Miša kroz smeh.

VELIKI ČOVEK

Njihov cimer iz studentskih dana, pevač Slavko Banjac takođe se vratio 20 godina unazad i za Objektiv se prisetio Rođe:

‒ Rođa je u moj život ušao potpuno slučajno i ostavio je neizbrisiv trag. Bio je čestita duša i moj veliki prijatelj, veoma duhovit, jako pedantan i uredan čovek koji je znao da mi ujutru u šest sati drži predavanja o tome kako ne smem da se odajem porocima, tj. da pijem, te da treba da čuvam svoj glas. Ljutio se na mene zbog toga, a ja sam se tome tada smejao. To mi je bilo jako interesantno, budući da on na početku karijere nije imao ni jedan jedini porok. Kasnije, ko je njega uveo u taj svet, ja to stvarno ne znam. Iz ove perspektive mogu samo da mu se zahvalim na savetima, kao i na pesmama koje je uradio za mene. Nažalost, ne pamtim datume, ali neverovatno, juče sam ga baš pominjao sa prijateljima. Pre neki dan sam se čuo sa njegovim bratom, koji mi je rekao da je žal za Rođom uvek prisutna i da sa tom činjenicom još uvek nije uspeo da se pomiri. Tvrdim da je naša scena ostala uskraćena za njegove vanvremenske pesme koje je tek trebalo da napravi, a isto tako tvrdim da je on bio mnogo talentovaniji kao autor nego kao pevač, a bio je odličan pevač.

OPČINJEN

Dragica Radosavljević Cakana je svojevremeno bila Rođina komšinica, a u njenom domu legendarni pevač je bio rado viđen gost koji je obožavao njenu hranu:

‒ Rođa i ja smo se jako lepo družili u periodu kada je on živeo na Voždovcu, jer smo bili komšije i bio je skoro svakodnevno kod nas u kući. Tako je i krenula naša saradnja. Bio je moj dragi prijatelj i uvek kada se njega setim, pomislim kako nam je bilo lepo. Voleo je da se igra sa mojom Majom i obožavao je moju hranu. Sećam se jednom, zamolio me da mu spremim pasulj jer je trebalo da mu dođe neko u stan i našli smo se u jednom lokalu, gde sam mu to dala. U jednom trenutku, tog pasulja više nije bilo. Nakon nekoliko trenutaka shvatili smo da su kučići lepo zamezili pasulj, a mi smo se toliko iskidali od smeha. Imali smo još jednu situaciju koju nikada neću moći da zaboravim. Zove on mene jedan dan i kaže: „Zvali su nas na neku tezgu, ne znam da li me neko zeza ili ne, ali treba da pevamo mužu i ženi koji slave razvod braka. Ako je to stvarno, ja ne znam šta tamo da pevam.” I ja sam odmah pomislila da je u pitanju šala. Na kraju smo otišli, kad ono, muž i žena koji su ostali u odličnim odnosima, stvarno slave razvod. Tu je bilo toliko ljudi, svi su se veselili kao da su na svadbi, a mi smo vrištali od smeha – priča Cakana i otkriva da je Rođa, uprkos tome što je imao mnogo žena, ipak iskreno voleo samo jednu:

‒ Iskreno je voleo samo Bubu Miranović, u koju je bio bolesno zaljubljen. Sećam se, dolazio bi kod mene i satima me davio Bubom: „Bože, kako je ona lepa!” Interesantno, nikada nisam saznala da li je on ikada bio kasnije sa njom, ali ono što mogu da kažem je da ih nikada nigde nisam videla zajedno, pa čak ni u nekom restoranu.

Podsetimo, Rođa je preminuo na današnji dan 2001. godine u svom stanu u Beogradu, a kako se pisalo, život je skončao zbog preterane upotrebe narkotika, iako to nigde nije službeno potvrđeno.

 

Piše: TANJA SVILANOVIĆ

OVAJ I DRUGE ZANIMLJIVE TEKSTOVE PROČITAJTE U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar