Okončan kolaps Facebooka, ali se javljaju NOVI problemi: Hakerima prodaju podatke 1,5 milijardi korisnika

Prikupljanje informacija trajalo je četiri godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ink Drop / Alamy / Profimedia

Privatni, osetljivi podaci 1,5 milijardi korisnika Facebooka osvanuli su na poznatom hakerskom forumu i ponuđeni na prodaju! Zabrinjavajuće vesti stižu u vreme dok se popularna platforma oporavlja od velikog kolapsa, ali nisu povezane.

Informaciju je prvi objavio Privacy Affairs, ali mnogi detalji nisu poznati. Veruje se da “paket” sadrži imena, mejl adrese, lokacije, telefonske brojeve i korisničke ID-jeve.

Ukoliko završi u pogrešnim rukama (cena je 5.000 dolara za milion informacija) može izazvati ogromnu štetu.

Detaljna analiza “uzoraka”

Važno je istaći da podaci nisu prikupljeni provaljivanjem u naloge korisnika, već putem javno dostupnih servisa na različitim web-stranicama.

Posao je trajao četiri godine, a odgovorna osoba tvrdi da je sarađivala sa 18.000 klijenata u tom periodu. Ovakve “žetve” (Web scraping) traju duže od klasičnog hakovanja i daju pouzdanije podatke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sajber-stručnjaci analizirali su objavljene “uzorke” i uporedili ih sa postojećim, koji su otkriveni tokom ranijih provala. Pokazalo se da su novi i to je ozbiljan razlog za brigu.

Ukoliko smatrate da je vaš nalog ugrožen, najbolje je da promenite pristupnu šifru, isključite lokaciju i uklonite broj telefona. Više informacija biće poznato kada se Facebook zvanično oglasi.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar